BJÄRE 2021-11-21 KL. 09:15 ”En plats för lek och lärande” i Hembygdsparken i Boarp
Av Peter Jakobsson
För att skapa en mer tilltalande plats för hela familjen vill Hembygdsparken i Boarp få in miljöer som kan locka den yngre publiken. Till detta har de tagit hjälp av elever från Båstad Montessori som nu redovisar sina idéer.
Det var när arkitekten Jenny Högforsen var i Hembygdsparken med familjen i somras som hon insåg att det saknades något för barnen. Hon menade att det finns så mycket intressant och spännande historia för oss vuxna men platsen kommer inte till sin rätt för hela barnfamiljer.
Jenny kom i kontakt med Ingrid Thuresson som är styrelseordförande i Bjäre Härads Hembygdsförening och de tog det vidare. Ingrid ville gärna att det ska finnas något för alla i familjerna i hembygdsparken.
– När vi ska skapa något för barnen tyckte vi att det var en god idé att barn skulle involveras från början, förklarade Ingrid Thuresson.
Båstad Montessori nappade på idén att involvera barnen och göra ett projekt där barnen i undervisningen är med och utformar en tänkbar framtida lekmiljö i parken.
En solig måndagsmorgon i slutet av augusti fylldes hembygdsparken av barn och pedagoger från montessoriskolan samt företrädare för hembygdsföreningen. Barnen fick gå runt i alla husen och svara på frågor med anknytning till Hembygdsparken. De fick känna in platsen och mäta upp olika ytor för att kunna göra modeller av sina idéer.
Nu efter några månader var det dags att visa upp de modeller av önskade lekmiljöer som eleverna skapat. De återvände till Hembygdsgården där alla modeller redovisades. Vissa realistiska och andra väldigt fantasifulla.
– Nu är det ni som är i fokus igen för det är resultatet av era tankar som presenteras, säger Ingrid Thuresson.
Jenny Högforsen från Friländer Arkitektur var på plats för att se vad eleverna hade skapat.
– Jätteroligt att se alla kreationer. Det är så lärorikt att se era tankar kring lek och lärande som skulle kunna finnas i Hembygdsgården.
Barnen hade sedan första besöket i parken även fått en inspirationsdag med Båstad-guidning av Ingrid Persson Skoog vilket syns då det är fler av modellerna som vävt in lite historia från Båstad.
– Det var uppenbarligen en fin inspiration för många. På hösten hade vi en dag med eleverna då vi gick genom hur man bygger en modell sen fick barnen jobba vidare själva. De har gått från enkla minimalistiska idéer till detaljerade miljöer med många saker. En stor mångfald, konstaterar Jenny
Ingrid Svetoft som är Universitetslektor på Malmö universitet var på plats.
– Olika arkitekter som ligger bakom olika bostadsområden har lyssnat på folk men man måste också lyssna på barnen när man utformar områden. I min forskning har jag berättat om dessa typer av projekt i flera internationella sammanhang. Om detta sätt att jobba med samhällsplanering där barnen får hjälpa till som eleverna gjort i Hembygdsgården i Boarp kommer jag berätta om i Köpenhamn på en konferens inom kort, berättar hon.
Från skolans sida har projektet varit framgångsrikt.
– Fantastisk när undervisningen knyts till verkligheten. Det har varit ett lustfyllt lärande som gjort eleverna kreativa och intresserade, säger Ina Angel som är rektor på Båstad Montessori.
Johan Olsson Swanstein klippte bandet med en gammal fårsax och därmed var elevernas utställning öppnad.
– Tack för att jag fick vara med idag, sa han innan klippet. Det är väldigt viktigt att barns röster görs hörda. Många barn har goda idéer i samhällsplaneringen. De har en förmåga att tänka lite annorlunda än oss vuxna. Ska bli spännande att se vad barnen från Montessori har kommit fram med för idéer.
Utställningen består av alla de modeller som barnen skapat. En jury kommer titta på förslagen och plocka ut några idéer från olika och försöka sammanställa något som är möjligt att genomföra i Hembygdsparken.
Två av de som gjort en modell var Selma Klaassen och Nelly Hayes som skapat en Minivärld. De beskriver att ”Minivärlden har en cykelbana och i mitten av cykelbanan finns en liten fin lekplats med en klätterställning och en snurra, där finns blomkuddar. Nästan hela vägen runt Minivärlden finns buskar som är gröna och en grönskande portal som leder in till lekplatsen. Men se upp för den söta draken som står på sin vakt vid ett träd.”
– Det var roligt att bygga modellen, säger Nelly.
– Vi använde kartong och silkespapper, det tog en del tid att bygga, säger Selma.
Utställningen med barnens förslag på byggen finns i Hembygdspaket till 10 december. Då tas den bort för att ge plats åt julmarknad men kommer tillbaka i vår och visas då till påsk.
Text & foto: Peter Jakobsson