Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2018-01-12 KL. 13:07

Gubben med geten har lämnat Köpmansgatan

Gubben med geten har lämnat Köpmansgatan

Getgubben har stått och blickat ut över Köpmansgatan vid före detta SEB-kontoret i över 30 år. Många barn har suttit på geten genom åren.

Nu har gubben tydligen tagit geten med sig och lämnat platsen.Nu lyser Getgubben med sin frånvaro.

Var är Getgubben?
– Vi har den i förvar hos oss på kommunen just nu. Det var vi tillsammans med banken som var överens om att den skulle tas bort nu när bankkontoret är nerlagt, berättar Helene Steinlein kulturstrateg på Båstads kommun.

Getgubben, eller Gubben med geten, som skulpturen också kallas, är tillverkad av konstnären Allan Runefelt och inköptes till kommunen med hjälp av en donation av SEB.

Var händer med Getgubben nu?
– Vi ska bestämma oss för en ny placering där så många som möjligt ska kunna få ta del av den. Förhoppningsvis bestämmer vi oss ganska snabbt och får den på plats till allmän beskådning igen, säger Helene Steinlein.

Konstnären Allan Runefelt (1922-2005) studerade vid Konsthögskolan i Stockholm för bland andra Eric Grate. Gubben med geten är hans absolut mest kända skulpturer och finns i flera exemplar i landet. Det sägs att Runefelt under en resa i Frankrike, då han tecknade mycket, upptäckte att gubbar och getter verkligen påminner mycket om varandra och därmed inspirerades till denna skulptur.

TEXT & FOTO: Peter Jakobsson