BJÄRE 2021-09-11 KL. 15:00

Många besökte mobila resurspunkten i Torekov

Av Peter Jakobsson

NSR testar nu nya återvinningstjänster för att hitta en lösning som kan tillfredsställa Bjäreborna som inte har någon återvinningscentral inom kommunen sedan Svenstadanläggningen stängde. Mobila resurspunkten besöktes och uppskattades av många som ville slänga skräp.

Många besökte mobila resurspunkten i Torekov
Styrande politiker var på plats för att se hur försöket gick.

Återvinningscentralen i Svenstad hade ett bäst-före-datum, den skulle stängas 2019. Att hitta en ny plats för en ny central påbörjades många år tidigare men slutgiltigt beslut kom inte. En tidigare utdömd plats beslutades sedan av kommunfullmäktige att utredas på nytt. Starka protester kom, ingen vill ha en återvinningscentral i närhet av dem själva. Så ser det hela tiden ut när platser för sådan verksamhet skall bestämmas.

En temporär åvc beslutades att skapas i Förslövs industriområde men den stötte också på protester och kunde aldrig öppna. Nu testar NSR andra tjänster för att försöka tillfredsställa Bjärebornas behov att lämna avfall. Som del i NSR-kollektivet har Bjäre-borna rätt att åka och slänga saker på alla återvinningscentraler de driver, vår närmsta ligger i Ängelholm.

I våra soptunnor hemma kan man slänga restavfall, mat, plast, flaskor, metall-förpackningar, tidningar och papp. Det ingår även hämtning av grovsopor vid tomten fem gånger per år. För trädgårdsavfall finns en speciell tunna man kan ha. Det utnyttjar fler och fler Bjäreborna även om vi ligger efter de andra kommunerna i kollektivet. Det finns återvinningsstationer runt om på Bjäre för glas, papp, textilier, plast med mer.

Nu testades en ny tjänst med en typ av mobil återvinningsstation som tar emot fler fraktioner. Vid campingen i Torekov ställdes upp ett antal containrar med avdelningar för olika material. Det var farligt avfall, trä, plast, elektronik, fyllnadsmassor, metall och kabelskrot med mera.

Redan innan klockan 11 då de skulle öppna var många på plats med sina saker de ville slänga.
– Det var stort tryck under hela öppettiden. Ett bra flöde med människor. Över 300 personer kom under de fyra timmarna och över lag var de som besökte oss väldigt nöjda med denna lösning och det finns stor förståelse för att vi testar oss fram med nya tjänster, berättar Angelika Blom projektledare på NSR.

Populärt var det att komma med elektronik, farligt avfall, färgrester, batterier och trä men även böcker, metallskrot och annat.
– Detta var kanon. Då slapp jag köra till Ängelholm, sa Anders Roos som har fritidshus i Torekov och tog tillfället i akt att slänga lite saker.

Ingela Stefansson (S) passade på att testa om det gick att ta med sig lite material på cykeln för att slänga på mobila resurspunkten.
– Det gick bra då jag bor ganska nära. Lite bökigt att cykla med brädorna jag hade med mig men det blev väldigt miljövänligt.
NSR hade många personer på plats som hjälpte till med att få saker i rätt tunnor.
– Det är bättre att vi är en för mycket nu när vi testade konceptet, förklarade Angelika Blom.

När insamlingen gick mot sitt slut kunde konstateras att metall, plast och trä hade kunnat få större plats i containrarna som var mer än fulla i vissa delar.
– Vi får justera löpande hur stor plats vi gör för olika fraktioner när vi lär oss vad det är Bjäreborna vill slänga, säger Angelika.

Kommunstyrelsens ordförande Johan Olsson Swanstein kom med lite gamla brädor för att slänga och se hur tjänsten fungerar.
– Detta blev jättebra. Det är betydligt fler fraktioner de tar emot än jag hade tänkt mig. Nästa gång tar jag med mig mer att slänga, säger Johan.
– Kan vi erbjuda detta på olika platser på Bjäre kontinuerligt så är det bra.

Platsen i Torekov vid campingen fungerade bra.
– Det blev ett naturligt flöde när bilar kunde parkera, lasta av och sedan köra vidare, konstaterade Angelika.

Nästa test med mobila resurspunkten bli tisdagen 21 september vid grusplanen vid Entré Båstad. Om testerna faller väl ut är tanken att mobila resurspunkten ska bli en kontinuerligt återkommande tjänst på flera håll på Bjäre.
– Hur ofta eller exakt var vi kommer vara i framtiden är inte bestämt än, säger Angelika.