Klik venligst
BJÄRE 2024-07-01 KL. 09:10

Olovlig camping stör närboende

Av Peter Jakobsson

Folk som campar i husbilar nattetid i naturreservaten på västra Bjäre runt Gryteskär blir allt vanligare. Nu har boende i området tröttnat och polisanmäler händelserna på löpande band för att försöka få till någon ändring.
– Det finns ju bättre alternativ för camping med husbil, säger en närboende.

Olovlig camping stör närboende
De flesta nätterna i veckan campar folk i husbilar trots förbudet. Foto: Peter Jakobsson

Under försommaren har det inkommit många polisanmälningar om nattlig camping med husbil på parkeringarna vid Södra Bjärekustens naturreservat. De blir klassade som Förseelse mot områdesskydd då det är förbjudet att ställa upp husvagn, campingbil, husbilen eller liknande mellan klockan 00 och 06 i naturreservatet. Men de flesta nätterna står där ändå husbilar och närboende har tröttnat på företeelsen som tycker det är störande.

– Det är ju campingförbud med husbil på nätterna i naturreservaten men det följs väldigt dåligt. Vi har haft en dialog med Länsstyrelsen om detta i flera år och det har resulterat i att det kommit upp några extra skyltar men de är ganska små och gör ingen stor skillnad. I alla fall inte vid Gryteskär där det ofta står husbilar på nätterna, berättar en boende i närområdet som vill vara anonym.

Det är nu inte bara då och då det händer utan börjar bli väldigt vanligt.

– Varje helg och några nätter i veckorna står det husbilar där. Skulle säga att det över en säsong är fem av sju nätter i veckan. Vi upplever det som ett problem och att det blir mer och mer för varje år, säger hen.

Vid vägen ner mot parkeringen och naturreservatet finns en liten skylt på hög höjd. Bilden är tagen av en vuxen person i ögonhöjd. Inte helt lätt att läsa men symbolen syns. Foto: Peter Jakobsson

Att få turisterna att följa reglerna är inte de närboendes uppgift anser de.

– Vissa gånger har väl någon av oss upplyst husbilsägarna på kvällen om att det är campingförbud på natten men mer än så kan vi inte göra. Sen polisanmäler vi om de campar på natten.

Det är både störande och medför oegentligheter i närområdet hävdar hen.

– Många campare har inte toaletter i bilarna så då gör de sina behov i sanddynorna och det blir också en del nedskräpning efter dem.

Skåneleden går förbi naturreservatet så det är flera skyltar med mycket text. Foto: Peter Jakobsson

Även djurlivet ser de påverkas.

– Det är fågelskyddsområde både på stranden och på skäret vilket störs av nattliga campare.

Det verkar vara svårt att få någon som tar tag i problemet med husbilarna.

– Länsstyrelsen har sagt att de inte kan sköta övervakning och polisen har oftast viktigare saker för sig, det förstår vi. Men vi gör polisanmälningar för att det ska finnas statistik på det och Länsstyrelsen kanske får hjälp om det kommer många anmälningar.

Polisen i Båstad har noterat alla de anmälningarna som kommit in om Förseelse mot områdesskydd i Gryteskär med omnejd.

– Jag har personligen varit där och kontrollerat hur det ser ut och hur skyltningen är utformad. Skyltar med regler finns men de är ganska små. Polisen har dock väldigt svårt att sätta resurser på att bevaka dessa områden men förhoppningsvis kan vi göra det vid några tillfällen, säger Sara Merbom, kommunpolis i Båstad.

Denna eftermiddag stod två husbilar på parkeringen vilket de får under dagtid. Allt för ofta blir de dock kvar under natten då det är förbjudet. Foto: Peter Jakobsson

Det finns andra alternativ för husbilscamping på nära håll.

– 200 meter norrut i Vistorpshamn finns ställplatser för husbilar som då kostar en liten avgift. 500 meter söderut i Vejbystrand får man också campa över natten mot betalning. Så det finns ju alternativ.

Står man precis vid infoskylten så är det mycket svårt att se campingreglerna. Foto: Peter Jakobsson

Även mycket nära texten är det inte tydligt med campingreglerna. Foto: Peter Jakobsson

Husbilarna retar nu de närboende som tycker de beter sig på ett väldigt dåligt sätt.

– De turisterna, som väljer att stå med husbilarna i naturreservaten trots att man inte får, är den sämsta typen av turister. De är snåla, skräpar ner och köper inget i närområdet. De gynnar oss verkligen inte alls att de är här.

Vad tycker ni borde göras åt det hela?

– Det hade varit önskvärt att polisen vid några gånger åkte dit på natten, eller tidigt på morgonen innan klockan sex, och bötfällde några för miljöbrottet de begår. Om det skulle sprida sig på campingforum att man får böter här skulle kanske folk sluta.

De boende har även förslag på en båge över vägen mot parkeringen så högre fordon inte kommer fram.

– Det kanske är krångligt för bönderna och andra fordon som ska, och får, åka på vägen.

Men tydligare skyltning är det mest efterfrågande.

– Både i Mellbystrand och i naturreservaten i Ängelholm och söderut är det mycket större och tydligare skyltar som visar att det är campingförbud med husbilar. Kanske biter inte större skyltar på hela problemet men troligtvis skulle det hjälpa lite i alla fall. Sen borde det väl gå att göra skyltar som anvisar till var man får stå över natten så kanske fler skulle välja det.

Från parkeringen är det en bit till infoskylten som visar regler för naturreservatet. Foto: Peter Jakobsson

Närboende kommer fortsätta att polisanmäla olovlig husbilscamping i naturreservaten och se vart det leder.

– I andra länder finns det parkvakter men det har vi inte här och önskar ju att vi inte ska behöva ha det heller. Men det är inte allemansrätt överallt, det är många regler i naturreservaten.