Klik venligst
BJÄRE 2024-03-14 KL. 11:00

Stjärnkock knyts till mat- och odlingsprojekt i Boarp

Av Carina Nilsson

Nu knyts stjärnkocken Anton Bjuhr till projektet med ett matkulturhus i hembygdsparken i Boarp. Och tanken på att odla och skapa nya rätter av gamla grödor får fäste hos allt fler.
– Vi behöver stärka vårt civilförsvar och då är det här helt rätt, säger Åsa Lindberg som är landsbygdsdirektör på länsstyrelsen i Skåne.

Stjärnkock knyts till mat- och odlingsprojekt i Boarp
Kenneth Lennartsson från hembygdsföreningen och stjärnkocken Anton Bjuhr har bland annat bakat bröd tillsammans i hembygdsgårdens gamla stenugn. Foto: Carina Nilsson

Idén om att skapa ett matkulturhus i hembygdsparken i Boarp har vuxit stort sedan starten 2022. Visionen är att få till ett matkulturcentrum där nya idéer om mat – från jord till bord – kan frodas och förverkligas.

Bjäre härads hembygdsförening vill också sprida mer kunskap om gamla kulturarvsgrödor. En odling med äldre sorters ärtor och bönor har anlagts vid hembygdsgården för att inspirera fler att göra samma sak.

I vecka 11 hölls en avstämning med en mängd personer kopplade till projektet.

-- Det känns som om tåget har börjat rulla, säger Ingrid Thuresson som är ordförande i Bjäre härads hembygdsförening. Foto: Carina Nilsson

– Det känns som om tåget har börjat rulla. I år ska vi odla 40 olika sorters kulturarvsgrödor på 1300 kvadratmeter här i Boarp. Vi har knutit till oss elever i alla åldrar, från förskola till universitet och yrkeshögskola. Vi har också fått en odlingsansvarig i Julia Öhman och många fler samarbetspartners, säger Ingrid Thuresson som är ordförande i hembygdsföreningen.

I år har de också engagerat stjärnkocken Anton Bjuhr. Han drev tillsammans med Jacob Holmström restaurangen Gastrologik i Stockholm som belönades med både en och två Michelinstjärnor innan de valde att stänga.

Jacob bor numera i Halmstad och Anton i Vejbystrand. Anton driver också en restaurang och mötesplats för slutna sällskap i gamla batterifabriken i Ängelholm.

Åsa Lindberg är landsbygdsdirektör på länsstyrelsen i Skåne och tycker att projektet är intressant utifrån ett civilförsvarsperspektiv. Foto: Carina Nilsson

– På Gastrologik jobbade vi med att lyfta fram svenska råvaror och lade mycket i händerna på bönderna. Vi sade ”berätta för oss – vad ska vi använda just nu?” Det tvingade oss kockar att bli mer kreativa men det var samtidigt väldigt inspirerande, säger han.

Anton Bjuhr tänker lite på samma sätt kring kulturarvsgrödorna.

– Vi behöver visa vad man kan göra med den där påsen bönor som står och dammar i något skafferi. Det gäller att lära sig mer och att prova sig fram. I julas bakade vi bröd med Båstadbönan som vi malde ner och blandade i en surdeg till exempel. Jag har provat att göra en olja på rostade bönor. Som kock behöver jag använda min kunskap om råvaror för att kunna inspirera andra, säger han.

Julia Öhman är ansvarig för de kulturarvsgrödor som odlas i Boarp. Foto: Carina Nilsson

Anton Bjuhr tycker att projektet med ett matkulturhus ligger helt rätt i tiden.

– Det här går in i allt numera. Det handlar om miljön och klimatet, hur vi ska klara vår självförsörjning och hur vi ska lyfta alla fina råvaror som vi har i Sverige – från åkrar, skog och hav – och alla duktiga råvaruproducenter i Sverige, säger han.

Anton får medhåll av Åsa Lindberg som är landsbygdsdirektör på länsstyrelsen i Skåne.

– Det här projektet är väldigt intressant i den tid vi lever i nu. På länsstyrelsen jobbar vi med att bygga upp vårt civilförsvar och vår beredskap. Vi behöver också öka vår självförsörjningsgrad och kan vi odla inhemska grödor som klarar klimatförändringar bättre kan det bli en viktig del i att bygga ett mer robust samhälle, säger hon.

Fakta: Matkulturhuset är ett Leaderprojekt med stöd från EU:s jordbruksfond och länsstyrelsen i Skåne. Syftet är att se om man kan få ut fler så kallade kulturarvsgrödor i kommersiell odling, då de ofta är härdiga vilket gör dem mer tåliga mot exempelvis klimatförändringar.