Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2020-01-17 KL. 16:05

The Boathouse blir hamnens nytillskott till sommaren

The Boathouse blir  hamnens nytillskott  till sommaren

Restaurang- och tennisfamiljen Lindqvist Nilsson gör till sommaren en nysatsning då de tar över gamla Hamnplats 3 i Båstad hamn. I maj har det nya konceptet The Boathouse premiär - ett ställe som ska passa alla.

Det har hunnit gå lite drygt tre år sedan Jonas Nilsson och Christina Lindquist slog upp dörrarna till Restaurang Drivan och att säga att det varit en succé är nog ingen överdrift. Konceptet med bra husmanskost kombinerat med surdegspizza och ett stort leende verkar gå hem hos gästerna. Efter fjolårets utbyggnad är det fortfarande trångt om platser på luncherna. Även helgbufféerna är välbesökta och Nilsson Lindqvists koncept har fallit i god smak hos många Bjärebor.

För två år sedan kom deras nästa satsning. I hamnen byggdes bodar ihop och renoverades. Hamnens största markis fick under värmerekordsommaren 2018 fungera mer som solskydd än regnskydd. Restaurangen Solsidan blev välbesökt från första dagarna.
Nu är det dags för nästa satsning när de tar över Hamnplats 3 som ska bli The Boathouse. Namnet och inspiration har de fått från det välkända stället Loeb Boathouse i New York. Restaurangen ska byggas om en del och få nya ytskikt. Den långa innebaren försvinner till förmån för mer restaurangyta.
– Det är fräscht men vi ska göra det snyggare, köket är redan jättebra, säger Jonas Nilsson.The Boathouse har fått inspiration från det välkända stället Loeb Boathouse i New York.

Krogen som haft ett antal olika krögare de senaste åren är hamnens största, hotellet borträknat. Inne kommer det rymmas cirka 100 platser och upp till 350 platser ute. Till sommaren får restaurangen en delvis ny stil.
– Det blir mer av en klassisk bistro med vällagad mat. Inte för fancy utan mat som folk förstår vad det är. Ett flertal rätter under 200 kronor skall erbjudas både på luncher och kvällar, förklarar sonen Calle Lindqvist Nilsson som kommer vara med och driva nya restaurangen.

Erfarenheterna från de tidigare restaurangerna i Båstad tar de med sig till nya konceptet.
– Vi kommer att ha à la carte men även servera liknande dagens luncher som vi har på Drivan med salladsbuffé, lite finare och med lite högre pris än på Drivan men väldigt prisvärt i hamnen, säger Calle.På sidan mot gatan blir Entrén på vintern.

På den generöst stora uteserveringen med utsikt över båtarna och havet har borden stått tätt de senaste åren.
– Vi kommer lätta upp det lite och blanda olika typer av bord. Det blir vanliga mindre och större bord blandat med runda bord och lite lounge med soffor.

En av de större förändringarna på restaurangen mot tidigare år är att det blir enklare att beställa.
– Sällskap blir anvisade ett bord och får menyer, de bestämmer sig för vad hela sällskapet önskar, skriver ner det på en beställningslapp och går till baren och beställer och betalar. Det blir effektivare och bidrar även till att vi kan hålla bra priser på maten.

För att inte behöva stå en lång matbeställningskö när glasen önskas fylla på under besöket kommer det finnas separat dryckesbar för törstiga strupar.

På norra sidan av byggnaden kommer de att bygga ett bageri.
– Vi ska ha två bagare som gör surdegsbröd från tidiga mornar. Det blir välarbetat gott bröd. Vid bageriet kommer man kunna köpa kaffe, juice och en god macka till frukosten på sommaren, berättar Calle.

Den första maj ska allt vara klart och efter det öppnar de så fort de kan för bli bekväma med utrustningen innan sommarsäsongens högtryck kommer. Det är tvillingbröderna William och Carl Lindqvist Nilsson som ska vara ansvariga för driften av restaurangen Boathouse. De har tidigare somrar jobbat tillsammans på Restaurang Solsidan i hamnen. Nu ska de hålla igång båda restaurangerna i hamnen.
– Wille är grym i köket, har en näsa för timeing när det är mycket att göra. Men vi kommer behöva en hel del personal på ställena, säger Calle.

Tvillingbröderna William och Carl Lindqvist Nilsson ska driva restaurangen.

Wille studerar i USA och har ett och ett halvt år kvar på College.
– Vi har långa lov och då ska jag jobba på restaurangen. Jag kommer vara hemma i Sverige från maj till sista augusti så jag finns på plats under hela högsäsongen, säger Wille.

Efter två bra somrar med många soldagar har de haft tur på väderutsatta Solsidan.
– Det ska bli skönt att slippa ångesten för att det regnar och vi inte har några platser inne på Solsidan. Nu kan vi erbjuda en trevlig restaurangupplevelse i hamnen oavsett väder, säger Calle som ser fram mot sommaren.

Tanken är att restaurangen ska hålla öppet året runt. På lågsäsong troligen endast på helgerna men hur det ska bli får framtiden visa.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON