BJÄRE 2022-06-14 KL. 11:45

Valross besökte Kattviks hamn

Av Carina Nilsson


Felix Vestlin var och fiskade i Kattviks hamn tillsammans med sin morfar när han såg något som rörde sig i vattnet.

– När den tog sig upp på en klippa och jag såg betarna fattade jag att det var en valross, säger Felix som lyckades fånga valrossen på film.

Valross besökte Kattviks hamn
Felix Vestlin fångade en valross på bild i Kattvik nyligen. Foto: Felix Vestlin

Felix Vestlin från Munka Ljungby brukar ofta bege sig ut för att fiska tillsammans med sin morfar. I slutet av förra veckan befann de sig i Kattviks hamn.

– Vi stod på klipporna och fiskade efter makrill. Vi var ganska ensamma där, och det var lugnt och stilla. Plötsligt såg jag något stort som rörde sig under vattnet, och tänkte att vad det är var så ville jag filma det, säger han.

Felix tog upp sin mobil, och strax därpå tog sig djuret upp på en klippa i närheten.


Felix Vestlin från Munka Ljungby fick syn på en valross när han fikade i Kattvik med sin morfar. Foto: Privat


– När jag såg betarna förstod jag att det var en valross. Det var lite av en chock – valrossar ska ju egentligen inte finnas här, säger han.
Felix har jobbat på en fårgård det senaste halvåret, och har ett stort djur- och naturintresse.

– Därför var det kanske extra kul att få uppleva det här. Det var en väldigt cool upplevelse. Men jag har inte följt valrossen efter det, det räckte bra med upplevelsen i Kattvik, säger han.

Valrossen har sedan dess synts i bland annat Arild. Enligt marinbiologer är det väldigt ovanligt att en valross dyker upp i Skåne. Tidigare i år har en valross synts i Smögen och utanför Kungsbacka.


Att en valross dyker i Skåne betraktas som unikt av experter. Foto: Felix Vestlin