Klik venligst
BJÄRE 2020-08-02 KL. 13:14

Villa Dagmar har bytt ägare för tredje gången

Villa Dagmar har bytt  ägare för tredje gången

Ett av den senaste tiden mest omskrivna hus är helt klart Villa Dagmar vid Strandpromenaden i Båstad, som nyligen bytte ägare. Vad köpesumman landade på är än så länge hemligt men enligt mäklaren handlar det om den dyraste villan som sålts utanför Stockholm. Någonsin.

Nadjafi & Kristensen Fastighetsförmedling med Djavad Kristensen som ansvarig mäklare var firman som fick uppdraget att sälja anrika Villa Dagmar när fastigheten för tredje gången på drygt ett sekel skulle byta ägare. Det är en mycket nöjd mäklare som berättar om affären.
– Det är självklart en ynnest att få vara med vid försäljningar som denna och något man har med sig hela livet. Jag har sålt många andra exklusiva och dyra objekt tidigare men just Villa Dagmar bankar varmt om hjärtat så extra kul med just denna.

Var huset ute på öppna marknaden?
– Vi gick enbart via ett fåtal spekulanter, på säljarens begäran. Det hade varit kul att få lägga ut det då det hade skapat ett stort intresse. Båstad ligger helt rätt positionerat i Sverige idag och huset är så pass unikt och välkänt så hade blivit väldigt viralt och spännande att jobba med. Men säljaren hade önskemål om en diskret försäljning vilket det istället blev om än uppmärksammat.

Dyrast utanför Stockholm har du sagt i andra intervjuer. Kan du berätta vad priset blev?
– Det stämmer även om vi skulle fått mer på den öppna marknaden. Av respekt för både köpare och säljare så håller vi inne med informationen om slutpriset för tillfället men blir så småningom offentligt.

Villa Dagmars historia går tillbaka till 1914, mitt under brinnande världskrig. Det var Karl Bergsten, som var en tidig börshaj och som lyckats väl sitt spekulerande både i aktier, konst och fastigheter som ville ge sin älskade unga fru, Dagmar, det vackraste hus som de kunde tänka sig på en av de vackraste platserna de hade sett.



Villan har en boyta på nästan 600 kvm och tomten är runt 12000 kvm och sträcker sig ner till strandpromenaden.

Det tog fyra år innan den vackra villan slutligen stod klar i hela sin glans. Under tiden som skickliga, lokala hantverkare jobbade i ett tryggt Båstad tillsammans med dåtidens mest renommerade arkitekter dundrade kriget på ute i Europa. Här på strandpromenaden i Båstad flödade istället romantiken och det vackra. Spadtag för spadtag, och spikslag för spikslag restes ett av norra Europas vackraste privata residens.

Ett par år efter att Karl påbörjade byggnationen av Villa Dagmar i Båstad förvärvade han Villa Gerber i Diplomatstaden på Djurgården, för att sedan förvärva en fastighet på Strandvägen som nu är Hotel Diplomat och fortfarande i samma familjs ägo. Karl döper om Villa Gerber till Villa Dagmar så snart som den förvärvats och nu finns det två fantastiska hus med samma namn, både i Båstad och Diplomatstaden. Villa Dagmar i Båstad är inspirerat av renässanspalatset Villa dÉste utanför Rom och Axel Munthes San Michele på Capri.

När Stockholmsbörsen kraschar 1916 visar det sig att Karl har gjort ett genidrag genom att redan några år tidigare sålt aktier och satsat på fastigheter. Karl, Dagmar och deras 20-åriga dotter, Elisabet, ser med förväntan på framtiden. Första världskriget är över, och kronan på verket, de skall ha inflyttningsfest på Villa Dagmar i Båstad.

Under det glada 30-talet blir Båstad en mötesplats för Stockholms övre elit och Villa Dagmar en självklar centralpunkt. Elisabet gifter sig med den stilige Davis Cup-spelaren Sune Malmström och bröllopet firas ståndsmässigt i Villa Dagmars engelska trädgård. Kung Gustav V blir nära vän med familjen och spenderar under många år ljuvliga stunder i trädgårdens berså och i husets sällskapsrum och matsal.

Familjen Bergsten-Malmström äger huset under hela 1900-talet fram till Elisabets bortgång 1998 och år 2000 tillträder de nuvarande ägarna och startar en varsam renovering av den vackra fastigheten som fortfarande är unik i norra Europa. Så när Villa Dagmar nyligen såldes är det med andra ord för tredje gången på mer än ett sekel.

Kommer den nya ägaren att bosätta sig i huset?
– Den nya ägaren kommer nyttja det som sommarbostad för sig själva och kommer inte att kommersialisera det vilket vi är glada för, avslutar Djavad Kristensen.

Text: Joakim S Ormsmarck
Foto: Nadjafi Kristensen Fastighetsförmedling