Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2021-3-5 KL. 12:32

Willab Garden öppnar nu sitt nya stora showroom

Willab Garden öppnar nu sitt nya stora showroom

Helgen 6-7 mars öppnar Willab Gardens nya utställningshall i Östra Karup. Det är en stor satsning som Bjäreföretaget gör för framtiden. Till sommaren öppnar de även en restaurang som komplement till utställningen. Allt för att serva de ofta långväga besökarna ännu bättre.

När Bjäre NU besöker platsen en vecka innan öppningen är det 50 – 60 män och kvinnor som lägger sina händer på det sista som ska bli klart innan öppningen. Växthus och uterum byggs och inreds samtidigt som lokalen görs klar och belysning hängs upp. Det är full fart och stor förväntan på det färdiga resultatet.
– Denna utställningsyta är 50 procent större än den gamla, totalt 2300 kvadratmeter. Den gamla byggdes för 20 år sedan och hade byggts till lite med åren men nu behövde vi göra nytt för att tänka på framtiden. Även i gamla kontorsdelen var vi trångbodda, förklarar Anders Williamsson som är VD på Willab Garden.

Den gamla utställningshallen är riven men kunde återanvändas och göra nytta på annat håll.
– Den såldes till Mellbystrand där den ska få nytt liv som ridhus, berättar Anders.

Nya modeller varvas med klassiker i nya hallen och totalt finns runt 40 olika modeller av växthus och uterum att beskåda och känna in.
– Det motsvarar ungefär 90 procent av alla våra modeller. Sen finns många i olika storlekar och med olika tillbehör och utformningar, förklarar Anders.
– Vi möblerar upp husen i utställningen och nästan allt som vi visar finns att köpa hos oss. Många kunder blir lockade och vill ha så som vi satt upp det, tillägger Kristina Williamsson som är platschef på Willab i Bromma men är i Båstad för tillfället.Nästan alla modeller finns i utställningen.

Användningen av växthus har ändrat sig med åren. Många använder sina växthus mest som ett fristående uterum för umgänge och kanske några få växter.
– Det är en flytande gräns mellan att det är växthus och uterum. Det beror ju lite på hur de används, säger Anders.

Med en yngre kundgrupp kommer efterfrågan på nya utseenden och funktioner. Senaste trenden är bland annat att det är mycket svart.
– Många vill ha svart även på fönsterkarmar och runt dörrar, säger Anders.
– Sen är det nu ett mycket modernare formspråk. Förr sa man pensionärskuvös men nu är det många yngre som köpt hus som vill ha ett uterum eller växthus och de vill ha modernare stuk, förklarar Kristina.

Utbudet är varierat och man får betala därefter.
– Enklare växthus ligger på runt 25 tusen och enklare uterum från runt 50 tusen. Sen kan det komma upp mot 300 tusen om man ska ha de mer avancerade modellerna. Vi ser ju att folk lägger större pengar på detta nu än förr, säger Anders.
– Det finns en trend i att både vistas mer ute och odla lite själv, det driver nog på intresset, säger Kristina.

För några år sedan började Willab även sälja pooler men de har inte plats i utställningen längre.
– Vi slutade med det i fjol. Det var inte vår kärnverksamhet. Poolköparna vill i stor ut-sträckning ha en totalentreprenad för sin pool och det jobbar vi inte med. Vi säljer färdiga paket och visst kan vi rekommendera montörer som hjälper kunderna men de är fristående och inte en del av oss, förklarar Anders.

Willab har kunder i hela landet så varför satsar ni så stort här i lilla Båstad?
– Det är för att vi ursprungligen kommer från Båstad och har många kunder på hela västkusten. Sen har vi ju stort i Stockholm också, säger Anders.

Läget mellan Göteborg och Malmö utmed motorvägen är förträffligt.
– Med Willab som huvuddestination kan man säga att det är personer som åker upp till två timmar. Det omfattar ganska stort område. Sen när de väl är i trakten brukar de passa på att besöka fler sevärdheter på Bjäre. Det vet vi för att många frågar efter fler utflyktsmål, säger Anders.Anders Williamsson är VD på Willab Garden, systern Kristina Williamsson är platschef i Bromma.

Under pandemiåret 2020 hade Willab runt 65 000 besökare. Året då alla sa ”i dessa tider” stoppades resandet och folk började allt mer att se om sina hem.
– Fram till mars förra året var det ungefär som normalt men från påsk har det varit ökning varje månad fram till nu och det verkar fortsätta. Det är många som satsar på sina hemmamiljöer när det inte går att resa. Vår personal gjorde en fantastisk insats med att se till att serva kunderna på ett säkert sätt.

I nya utställningshallen kan de nu med rådande restriktionerna ta emot max 150 personer samtidigt. När saker återgår till det normala igen kommer många fler kunna samsas samtidigt i lokalen.
– Vi får löpande anpassa oss efter rådande restriktioner men vi har gott om plats som förhindrar trängsel, säger Anders.

Allt är inte klart än
Intill nya utställningshallen bygger Willab en restaurang som ska öppna första juni.
– Det blir som en bistro med både mat och fika. Många som besöker oss är här i flera timmar och då kan de få i sig lite mat också. Men restaurangen kommer ju även vara öppen för de som inte är på jakt efter ett växthus, säger Anders.

Det ska finnas plats för runt 100 gäster plus en uteservering när vädret tillåter.
– Maten ska vara av nordiskt stuk med europeisk touch. Det ska vara fräsch med mycket grönt men inte bara vegetariskt, förklarar Kristina.

Bredvid utställningshallen byggs det även helt nytt kontor i två plan med utsikt mot väg 115 och åkrarna.
– Här kommer vi kunna växa och ta Willab in i framtiden i en fin miljö, avslutar Anders.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON