Klik venligst
BOSTAD 2021-05-07 KL. 05:50

Agardhsgatan i Båstad dyrast i Skåne

Av Peter Jakobsson

Samhälle Under det senaste året har bostadsmarknaden varit hetare än på länge och priserna har stigit kraftigt på flera håll i landet. Med hjälp av siffror från Svensk Mäklarstatistik står det klart vilka gator som har de högsta priserna i Skåne län. Agardhsgatan i Båstad toppar listan både när man tittar på genomsnittspris och på kvadratmeterpris. Här har köparna betalat i snitt 12 320 000 kr eller 109 263 kronor per kvadrat de senaste två åren.

Agardhsgatan i Båstad dyrast i Skåne
Agardhsgatan är dyraste gatan i Skåne.

Fastighetsbyrån har med hjälp av statistik från Svensk Mäklarstatistik kartlagt vilka adresser som är dyrast i Sverige på riks- och länsnivå. Kartläggningen baseras på försäljningar av både villor och bostadsrätter under de senaste två åren, april 2019-mars 2021. Gator med färre än fem försäljningar redovisas inte.

Gator utanför storstäderna dyrast i Skåne
Agardhsgatan i Båstad är den gata i Skåne län där genomsnittspriserna är högst, hela 12 320 000 kr. På andra plats kommer Höganäsvägen i Viken, 11 410 000 kr, följt av Gustavsgatan i Limhamn, 11 150 000 kr, och Tennisvägen i Båstad, 10 460 000 kr.

Vid analys av de dyraste kvadratmeterpriserna i länet hamnar Agardhsgatan i topp även där med ett kvadratmeterpris på 109 263 kr. Sveavägen i Höllviken är näst dyrast, 82 928 kr/kvm, följt av Lidängsgatan i Råå utanför Helsingborg, 79 791 kr/kvm. Till skillnad från många andra län är det inte storstadsgator som dominerar topplistorna över de dyraste adresserna utan snarare adresser på lite mindre orter.
– Agardhsgatan ligger på bästa läge i Båstad med närhet till både hamnen, tennisbanor och Båstads uteliv. Det är en idyllisk gata med vackra gathus, mysiga gränder och mycket charm. Det centrala läget i kombination med att många bostäder har havsutsikt drar upp priserna, säger Susanne Hansen, Franchisetagare och Fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån i Båstad.

Här ligger landets dyraste adresser
Mårdvägen i Bromma utanför Stockholm är den gata i landet där genomsnittspriserna är högst, hela 18 590 000 kr. Av de tio adresser som toppar Sverigelistan ligger samtliga i Stockholmsområdet. Vid analys av var i landet de dyraste kvadratmetrarna finns dominerar stockholmsstadsdelen Östermalm, med sju av tio adresser på topplistan. Överst på listan hamnar dock Klara Västra Kyrkogata på Norrmalm, mitt i city i Stockholm. Här har köparna i snitt betalat 134 792 kronor per kvadratmeter under de senaste två åren.
– Det är slående på vilka höga prisnivåer de dyraste gatorna ligger men även vilka stora skillnader det är mellan olika delar av landet. Det senaste året har priserna stigit kraftigt i hela landet även på de mest exklusiva adresserna med attraktiva lägen och bostäder. Det vi sett är att mindre lägenheter, som generellt haft de högsta kvadratmeterpriserna, inte ökat i pris lika kraftigt som villor och större lägenheter, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.