NÄRINGSLIV 2022-10-12 KL. 14:30

Anrik julmarknad går i graven

Av Carina Nilsson

Hushållningssällskapet i Halland ställer in sin stora matmarknad Hallandsjul på Lilla Böslid utanför Halmstad.

– Vi är många utställare som har producerat månader i förväg, och så kommer det beskedet bara fem veckor innan marknaden skulle ägt rum. Vi är väldigt besvikna, säger Brigitte Fitzner på Dönardalens delikatesser.

Anrik julmarknad går i graven
Brigitte Fitzner och Mikael Ivansson på Dönardalens delikatesser är besvikna på att Hushållningssällskapet ställer in sin julmarknad med kort varsel. Foto: Carina Nilsson

På Hushållningssällskapets hemsida finns ett brev av vd Annika Bergman där hon bland annat skriver att julmarknaden är inställd. Samma brev gick ut till utställarna den 6 oktober.

Anledningen till beslutet är att Bergman bedömer att köplusten och köpkraften gått ner på grund av energikrisen och räntehöjningarna.

”När vi skruvar ner antalet besökare så får vi helt enkelt inte julmarknaden att gå runt ekonomiskt” skriver hon.

Annika Bergman konstaterar också att det inte har varit ett lätt beslut att fatta, då det drabbar ett flertal trogna utställare och även innebär en stor besvikelse för de duktiga medarbetare som engagerat sig i julmarknaden.

Brigitte Fitzner och maken Mikael Ivansson på Dönardalens delikatesser utanför Våxtorp har varit med på Lilla Böslid under många år, liksom många andra småskaliga matproducenter från Halland och Skåne.

– Vi har haft en bra försäljning där, men de senaste åren blev det lite rörigt i och med pandemin. Förra året dubblade de avgiften för oss utställare och de höjde även entréavgifterna för besökarna. Det gjorde att det kom mindre folk vilket lätt leder till en nedåtgående spiral.

Brigitte säger att hon har full respekt för att Hushållningssällskapet inte ser att det går ihop ekonomiskt, men är väldigt upprörd över hur sent beskedet kommer.

– För många små livsmedelsproducenter så har Hallandsjul betytt mycket och vi har sålt bra där. Men vi som producerar chark, ost eller grönsaker planerar ju och tillverkar månader i förväg. Att vi får det här beskedet fem veckor innan marknaden skulle ägt rum gör mig jätteupprörd, säger hon.

Brigitte tycker också att man kan fråga sig vem Hushållningssällskapet är till för?

– Man kan tycka att de borde vara vår röst och värna svensk matproduktion, landsbygden och allt det här. Just nu känns det inte så, säger hon.

Brigitte håller på att kontakta flera av de övriga utställarna för att undersöka intresset att få till en marknad någon annanstans. Hon har också varit i kontakt med Hallands matgille i hopp om att de ska kunna hjälpa till.

– Vi letar efter en lokal i närheten av Halmstad som skulle kunna rymma 10-20 utställare den 12-13 november vilket är den helg då mässan skulle ägt rum, säger Brigitte Fitzner.

Hon vänder sig också emot Annika Bergmans argument om att folk skulle sakna köplust.

– Jag tror tvärtom att i tider som dessa så kanske många väljer att unna sig god mat när man drar in på resor och restaurangbesök.
Brigitte och Mikael letar nu efter andra marknader som kan ersätta Hallandsjul.

– Annars riskerar vi att stå med för mycket produkter som vi inte får sålda. Men det vore väldigt trist om man inte behåller varumärket Hallandsjul och den samlingsplats som det har varit för alla halländska matproducenter, säger Brigitte.

Annika Bergman betonar att hon är väldigt ledsen över beslutet och att det kom så sent.

- Jag kan bara beklaga detta. Vi trodde in i det längsta att vi skulle få ihop det, men vi hade för få anmälda utställare och vi hade inte heller några bussbolag som brukar ordna resor hit som hade anmält sig. När hushållen dessutom har fått det sämre ekonomiskt så såg vi att vi riskerade en förlust på minst 150 000 kronor.

Annika Bergman tror att det kanske finns för många julmarknader i närheten.

- Det är populärt men det blir också en hård konkurrens. Förra året var det många som tyckte att det blev för dyrt hos oss, och samtidigt startade man en julmarknad i Falkenberg där det var gratis inträde. Den lockade 15 000 besökare men den kalkylen får inte vi ihop.

Är Hallandsjul nedlagd för gott?

- Om den kommer tillbaka så blir det i en annan form. Men vi kommer att satsa på att hitta andra arrangemang där konkurrensen är mindre, säger Annika Bergman.