SPORT 2023-09-12 KL. 06:00

Ett glatt gäng gav sig ut på Tantparkour

Av Peter Jakobsson

En ny trend har spridit sig som en liten löpeld bland seniorer som tränar. Det är tantparkour, en träningsform där man utmanar sig själv och tränar mod och balans genom att ta sig över, under och genom naturliga hinder i naturen eller stadsmiljön. Nu var det dags för ett gäng äldre att testa på detta i Hälsostudions regi. Ett gäng modiga seniorer hade bara positivt att säga om upplevelsen efteråt.

Ett glatt gäng gav sig ut på Tantparkour

För runt ett år sedan började Maria i Borås posta på Instagram om hennes mod- och balansträning som hon började med ute i naturen. Enligt henne själv var det efter att inte vågat/kunnat hoppa över en bäck på en fjällvandring som hon insåg att hon behövde träna på detta. Som Tant Parkour som blev hennes inlägg virala och snart syntes hon i många medier och runt om kring i Sverige har sedan företeelsen tantparkour vuxit fram.

Nu tänkte Caroline Vingren och Micke Hurtig, som driver Hälsostudion i Båstad, att de skulle samla en grupp äldre för att prova på detta. En solig fredag i september var det dags, 12 nyfikna och modiga personer i åldern från 60 till 80+ gav sig iväg.

– Det var en blandad skara som var med. Både medlemmar och några andra som var nyfikna på det hela, säger Caroline.

Att träna balans när man kommit upp i åldern är väldigt viktigt. Att kunna förhindra fallolyckor och även få en bättre tro på sig själv om vilka hinder man klarar ger en positiv självkänsla.

– ”Inget hinder är för litet” är vår slogan. Det betyder att vad man än ser så kan man göra en övning på det. I stället för att gå runt det kan man gå över. Vi hade både roligt, fick frisk luft och tränade balansen på samma gång, säger Carro.

Carro sprang först och visade vägen och hur de skulle tackla hindren. Micke var sist och kollade så alla hängde med.

– Vissa var lite snabbare och andra lite långsammare men vi höll ändå ihop bra, säger Micke Hurtig.

Passet med tantparkour var i naturen runt Hälsostudion och de utnyttjade de naturliga hindren som fanns på vägen. Det var bland annat stenar, murar, staket, bänkar, broar och utegym.

– Alla var flåsiga när vi var klara även om vi gick och joggade lite om vartannat på vägen.

På turen passerade de över hängbron vid Örebäcken.

– Bara det är en prövning för den gungar ganska mycket när det är flera som går på den. Sen är den en bit upp i luften så det kan vara lite läskigt. Men det är bra träning även det, säger Micke.

Vågade alla prova balansutmaningarna under rundan?

– Ja, i princip. Sen är det vissa som kanske har fysiska begränsningar som måste ta hänsyn till, säger Micke och tillägger:

– De upptäckte både vad de redan var bra på och vad som behövdes tränas på. Det var olika från person till person.

Var det positiv respons från de som ni erbjöd tantparkouren till?

– Det var bara positiv respons. Men vi valde också att erbjuda detta till ett gäng som vi vet är positiva och nyfikna till det mesta inom träning, säger Micke.

Två av de som var med på rundan var Ann-Charlotte Landin och Gösta Paulsson. De var svettiga och glada efter rundan.

– Det var en utmaning med balansen utmed rundan, säger Ann-Charlotte Landin.

– Vi skulle bland annat hoppa upp på ett antal stenar och där fick vi känna på att verkligen våga ta det steget, säger Gösta Paulsson.

– På andra platser skulle vi krypa under hinder. Det var väldigt blandade övning, mycket trevligt, säger Ann-Charlotte.

Ann-Charlotte Landin och Gösta Paulsson var med på passet med tantparkour. Det var utmanande och de gör det gärna igen. Foto: Peter Jakobsson

Var något extra roligt eller utmanade utmed vägen?

– Att gå på en planka ungefär 30 centimeter upp i luften var både utmanande och roligt, säger Gösta och tillägger:

– Första gången är det svårt men sen när man vågat prova blir man lite mer modig.

Vill ni ut på tantparkour igen?

– Vi gör det gärna igen om det erbjuds, säger Ann-Charlotte.

– Jag vet inte om man kan göra detta på vintern men vi får väl se hur det blir, säger Gösta och skrattar.

Caroline på Hälsostudion lovar nu att tantparkouren kommer att återkomma fler gånger och det är både medlemmar och andra som vill prova på som är välkomna att följa med. Nästa gång blir fredagen 22 september klockan 10.