Klik venligst
SPORT 2023-03-11 KL. 12:40

Jag sa inte ens hälften

Av Peter Jakobsson

I december meddelade en av Sveriges mest uppmärksammade och framgångsrika fotbollsspelare att karriären är över efter 21 år i landslagströjan. Nu kommer Nilla Fischers självbiografi ”Jag sa inte ens hälften”. En berättelse om att våga säga ifrån trots att man vet vilket pris man får betala, att komma ut som homosexuell och möta samhällets förlegade fördomar och om förbundskaptener och pampar i fotbollsvärlden.

Jag sa inte ens hälften
Nilla Fischer. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Nilla Fischer är född och uppvuxen i Verum i Hässleholms kommun. Det var där hon började sin fotbollskarriär och sedan blev det spel med fler lag i Skåne, Linköping och Tyskland. Hon är med sina 189 landskamper en av Sveriges mest meriterade fotbollsspelare genom tiderna. Hon har tagit ett OS-silver och två VM-brons, vunnit tyska ligan fyra gånger, blivit Champions League-mästare och uttagen till världslaget. Hon har tilldelats utmärkelser som Diamantbollen och Årets homo.

Nästan hela Nilla Fischers liv har handlat om träning, tre poäng, mästerskapsmedaljer, ligatitlar och Champions League. Efter 21 år i landslagströjan är det över. Hon har inget val. Kroppen håller inte längre, familjelivet går inte ihop och pengarna måste in. Men vad är en enda dag utan fotboll? Kan hon ens leva i en sådan värld?


Nilla Fischer har vi vant oss se spela med svenska damlandslaget i fotboll. Foto: Bildbyrån


Nu är hon redo att berätta om det vi aldrig såg: bråken med pamparna i förbundet och det ständiga hatet från omvärlden. Om att aldrig vara lika mycket värd som männen, och kraven på att bevisa sig och prestera även i livet utanför planen. Om våndan över att bli kär i fel person, kampen för att skaffa barn och förväntningarna på att vara en förebild i gayvärlden.

I självbiografin ”Jag sa inte ens hälften” berättar hon om att våga säga ifrån trots att man vet vilket pris man får betala, att komma ut som homosexuell och möta samhällets förlegade fördomar och om förbundskaptener och pampar i fotbollsvärlden.
– Det är lättare för mig nu, när jag inte är beroende av en klubb eller ett förbund, att berätta hur det verkligen var och jag kände att det fanns mer att berätta. Min historia innehåller så mycket mer än fotboll och att jag tror att det här är en bok som också kommer kunna uppskattas även om du inte är speciellt intresserad av fotboll. Den handlar lika mycket om jämställdhet, kärlek och hat som om fotboll, säger Nilla Fischer.

Boken ”Jag sa inte ens hälften” släpps den 13 juni och är skriven tillsammans med Anna Friberg som är journalist och krönikör på Expressen.

PS
De flesta känner igen Nilla Fischer med lag- eller landslagströja, shorts och dubbskor på fotbollsplanen. Nu i vår kan hon ses i finkläder och dansskor när hon är en av deltagarna i årets säsong av Let’s dance på TV4.


Nilla Fischers självbiografi släpps den 13 juni.