Klik venligst
SPORT 2024-03-28 KL. 05:44

Rögle till SM-semifinal efter skräll mot Färjestad

Av Roger Bengtsson

SM-kvartsfinal 4: Rögle-Färjestad 2-1, efter förlängning. När den amerikanske importspelaren Henry Bowlby knappt fem minuter in på förlängningen gjorde 2-1 för Rögle via ” an old forehand-backhand”, för att citera målskytten själv, nådde kraften i publikens hemmavrål upp i jämnhöjd med en medelstor vätebomb.tsfinal 4: Rögle-Färjestad 2-1, efter förlängning.

Rögle till SM-semifinal efter skräll mot Färjestad

Och frågan är om inte magnituden på den ishockeyskräll som Rögle levererade i kvartsfinalserien mot grundserievinnaren Färjestad också når nivåerna hos ett domedagsvapen. Det här var ju krattat och klart för ett ramstarkt Färjestad som genomfört en grundserie över 52 omgångar med närmast kirurgisk exakthet. 104 poäng, aldrig poänglösa två matcher i rad, solida med individuell skicklighet.

En underpresterande tabellnia från ”päreplockarland” med en mer än lovligt svajig säsong bakom sig skulle inte kunna vålla några större besvär på vägen mot en ny SM-final.

Men här står vi. Rögle har slagit ut jätten från Karlstad. I FYRA RAKA MATCHER. Läs det igen. SM-kvartsfinal Rögle BK – Färjestads BK 4-0 i matcher. Rögle till semifinalspel – värmlänningarna kan stanna i ett vårflödande nordvästskåne och spela golf. För deras säsong är slut. 10-faldiga SM-guldvinnaren från Karlstad åkte ut efter den andra övertidsförlusten i Ängelholm på mindre än 48 timmar. Men det var inte i Catena Arena som SM-kvarten egentligen gled Färjestad ur nävarna. Det var i match 1 och 2 i ”Kaffebruken” i Karlstad. Efter 6-2 och 3-0 till Rögle stod svensk ishockeys motsvarighet till Malmö FF, åtminstone vad gäller framgångar, rikedom och arrogans, med byxorna vid anklarna.

Hur man än sen famlade efter linningen och livremmen förblev knäskålarna blottade.

Chocken bland bortalagets spelare, ledare och övrig stab gick att ta på efter uttåget ur SM-slutspelet. Ledande spelare, inte minst lagkaptenen, Ljungbysonen, Linus Johansson mötte rakryggat media och medgav misstag inför kvartsfinalserien mot Rögle. – Vi hittade aldrig känslan och slutspelsbubblan, förklarade Johansson, utan att rygga från eget ansvar. Så agerar stora idrottsgestalter i prövningens stund.

Hos Rögle var det naturligtvis leenden från öra till öra men samtidigt samlade glädjeyttringar. Gänget hade precis knuffat ut en av favoriterna till ett SM-guld i fyra raka matcher, men glädjen var balanserad och nånstans fanns redan halvtimmen efter Bowlbys övertidskasse ett fokus i korridoren kring Rögles omklädningsrum. Det vittnade redan sent på onsdagskvällen om att det här laget inte är färdiga. Det här är inget gäng med nöjda och smådästa katter. Rögle har fått vittring på mer och ett kvitto på att man kan brotta ner den starkaste motståndare. Det ”bästa grön-vita laget” har presterat som vassast när det gällt som mest. Plötsligt är det den välsmorda och harmoniska lagmaskin som man såg framför sig inför SHL-starten i september. Förvandlingen har kommit gradvis men förhållandevis snabbt. Lagets potentiella högstanivå tror jag inte vi har sett ännu.

Om Rögle kan gå hela vägen till ett SM-guld? Japp, det kan dom.

Nu väntar Växjö i ett semifinalmöte som inleds i skogen fredagen den 5 april. Växjö är förvarnade. Det lilla överraskningsmoment som Rögle kunde trolla fram i mötet med Färjestad är borta. Det är också ett Växjö som sett ruggigt starka ut i sin kvartsfinalserie mot Luleå. Pang och tjoff och inget snack. 4-0 i matcher och hej då Luleå hockey.

Det blir en annan matchserie med en annan matchbild. Växjö går helt naturligt in som rejäl förhandsfavorit i matchserien.

Precis som Färjestad gjorde för mindre än en vecka sedan.