Klik venligst
BÅSTAD 2024-04-23 KL. 05:54

Rosa boxar ska få fart på Båstadborna

Av Carina Nilsson

Aktivitetsboxar med kubb, boccia och bollspel ska locka folk i alla åldrar till mer spontanidrott i sommar.
Konceptet testas i Båstad med start den 29 april, då en första aktivitetsbox placeras intill lekplatsen Gulstad längs med Strandpromenaden.

Rosa boxar ska få fart på Båstadborna
Fritidschef Magnus Andersson hoppas att området Gulstad i Brunnsparken ska bli en plats för spontan rörelse och aktivitet med den nya lekplatsen och aktivitetsbocarna som sätts upp den 29 april. Foto: Carina Nilsson

Konceptet kommer från företaget Piffl som säljer boxarna och ansvarar för skötsel och drift. Till att börja med ska kommunen köpa en box med sex fack. Boxen ska placeras precis vid lekplatsen Gulstad. I facken finns bland annat olika bollspel kubb, boccia och ringspel.

Den som känner för att sätta i gång ett spel med familj eller vänner skaffar en app till mobilen och kan sedan hyra lek- och sportredskap för tio kronor i timmen.

– Vi vill på olika sätt uppmuntra till mer lek och rörelse hos både barn, vuxna och äldre. Vi tror att det här kan vara ett bra sätt att få till mer spontanidrott. Det är en jättefin plats och mycket folk i rörelse här, säger fritidschef Magnus Andersson.

Konceptet finns redan hos några andra kommuner och Båstad har tagit del av deras erfarenheter.

– Den som vill hyra något loggar in med sitt konto via appen som man kan ladda ner. Lämnar man inte tillbaka grejorna får man en straffavgift. Men det har fungerat väldigt bra i de kommuner som har boxarna. De som vill låna är måna om att det fungerar, säger Magnus Andersson.

Boxarna ska placeras ut den 29 april och fram till den 23 juni är det helt gratis att låna. Därefter kostar det tio kronor per timme.

– Vi behåller boxarna hela sommaren och ser hur det faller ut. Vi kanske placerar dem i någon av byarna under en period, eller använder dem för skridskor där det spolas is under vintern. Våra pensionärsföreningar kanske vill använda dem? Det går att vara hur kreativ som helst, säger Magnus Andersson.

Skulle det bli väldigt högt tryck på boxarna kan kommunen köpa in fler.

– Det är ingen stor kostnad för att få folk att röra sig. Får vi fler i rörelse så finns det vinster för både samhället och den enskilde, säger Magnus Andersson.