BJÄRE 2024-07-18 KL. 05:57

Älgarna på åsen – nu ska de räknas med drönare

Av Carina Nilsson

Jägarna ställer in älgjakten på Hallandsås för andra året i rad. I höst ska de också inventera älgstammen på åsen – med hjälp av drönare.
– Vi har en kraftigt vikande älgstam, säger Staffan Påhlsson som är ordförande i Våxtorp- Hasslövs älgskötselområde.

Älgarna på åsen – nu ska de räknas med drönare
Älgarna har blivit färre på Hallandsås och älgförvaltningsområdet ställer in jakten i år igen. Foto: Adobe Stock

De tre älgskötselområdena Hallandsås, Örkelljunga-Fagerhult och Våxtorp- Hasslöv utgör tillsammans Nordvästra Skånes älgförvaltningsområde.

Samtliga tog förra året beslut om att ställa in älgjakten, och inte heller i år blir det någon älgjakt på åsen.

– Det finns en stor enighet bland medlemmarna om detta. Älgstammen mår inte bra. Förr såg vi ofta kor med två kalvar men numera har korna nästan alltid bara en kalv. Det kan bero på många saker. Vi tror att en anledning är att det finns få äldre kor, de behöver komma upp i en viss vikt för att orka bära fram två kalvar, säger Staffan Påhlsson.

Nyligen kom det också uppgifter om att älgen kan rödlistas i höst. Anledningen är älgstammen minskar i snabb takt.

– Älgen påverkas av klimatförändringarna. Örter och annat som älgen lever av, och som påverkar kons mjölkproduktion, kanske inte längre blommar när kalvarna föds. Dessutom har antalet hjortar ökat stort och de konkurrerar med älgen om samma föda, säger Staffan Påhlsson och fortsätter:

– Ibland sägs det också att det är skogsägarna som vill hålla nere antalet älgar men i vårt älgskötselområde har vi inte en enda markägare som har klagat på betesskador.

Det finns allt färre älgkor som har mer än en kalv, berättar Staffan Påhlsson. Foto: Silvan Schuppisser Unsplash

För att få koll på hur älgstammen ser ut vill nu älgförvaltningsområdet göra en gemensam satsning på att inventera älgarna med hjälp av drönare. Flygningen görs av ett privat företag som heter Viltinventering.se och drivs av Mattias Pettersson. Han har en bakgrund som statistiker och analytiker.

– Jag använder både en värmekamera och en optisk kamera. Med hjälp av dessa båda tekniker kan jag både artbestämma och könsbestämma djuren som syns på värmekameran. Jag flyger med drönare över cirka 20 procent av ytan i områden som speglar naturtypen. Det är en ny teknik men jag bedömer att det ger en bättre bild av älgstammen än vad man får när man räknar älgar genom observationer eller inventerar spillning, säger Mattias.

Inventeringen med drönare ska göras när löven har fallit av träden.

– Det kommer att kosta mellan 120 000 och 150 000 kronor för alla tre älgskötselområdena, men vi tycker att det är intressant och är beredda att göra den här satsningen, säger Staffan Påhlsson.

Carina Nilsson