BJÄRE 2023-02-27 KL. 12:06

Magiskt norrsken skådades över Laholmsbukten

Av Rickard Gustafsson

Många människor bjöds under söndagskvällen på ett fantastiskt skådespel när ett tydligt norrsken uppenbarade sig över himlavalvet. Jenny Walldén från Skummeslövsstrand tog tillfället i akt att beskåda och fotografera fenomenet.
– Det kändes som ren magi, säger Jenny.

Magiskt norrsken skådades över Laholmsbukten
Jenny Walldén från Skummeslövsstrand som tagit många bilder på Skummeslövsbryggan har nu även förevigat den indränkt i norrsken. Foto Privat

Under söndagskvällen och natten till 27 februari syntes norrsken på flera platser i Västsverige och Halland. En av de som gav sig ut för att ta del av ljusshowen var Jenny Walldén, bosatt i Skummeslövsstrand.
– Jag hade pratat med min syster i telefon tidigare under dagen och hon berättade att det kunde bli norrsken. Jag tänkte inte så mycket på det men sen såg jag det med blotta ögat genom fönstret när jag stod med pyjamasbyxorna på mig och var på väg i säng. Då tänkte jag det kanske syntes bättre nere vid havet, säger Jenny.

Efter att hon snabbt slängt på sig jackan stack hon ner till Skummeslövsbryggan. Där uppenbarade sig norrskenet ännu tydligare. Med mobilkameran plåtade hon färgskiftningarna och fick till en perfekt bild med bryggan i förgrunden.
– Jag stod där och justerade exponeringstiden när det började komma fler folk och precis när jag tog bilden lystes bryggan upp av strålkastarna från en bil, säger Jenny.

Walldén berättar att det efter en stund var rena rama folksamlingen på stranden. Utan vantar, i fyra minusgrader, i nästan en timmes tid var fingrarna stelfrusna när hon kom hem. Men det bjuder hon gärna på då hon tidigare bara sett norrsken på bild.
– Det kändes som ren magi. Tänk att naturen kan bjuda på ett sådant fantastiskt skådespel. Jag är otroligt tacksam över att ha fått se det för det var så läckert när färgerna skiftade i allt från grönt till lila, rosa och rött, säger Jenny.

Vad ska du göra med bilden du tog?
– Det har jag inte funderat på, men kanske att man skulle ta och rama in den. Jag har en stor variation av andra bilder på Skummeslövsbryggan sedan tidigare, men ingen när den är indränkt i norrsken.


Det starka norrskenet syntes tydligt även inne i ett upplyst Båstad. Bilden är tagen av båstadbon Johan Sahlin. Foto: Privat