Klik venligst
BJÄRE 2022-12-17 KL. 15:00

”Myt att alkohol är viktigt vid julfirandet”

Av Martin Wingren

Försäljningen av alkohol ökar kring jul och nyår. Men öl, vin och sprit är inte så viktigt för folk som många tror, enligt organisationen IQ som tycker att man ska planera sitt drickande och fundera på nya traditioner där alkoholen inte står i centrum.

”Myt att alkohol är viktigt vid julfirandet”
Mojtaba Ghodsi är vd på IQ. Han tycker att man ska våga ta upp med någon om man märker av ett alkoholproblem. Foto: Pressbild

Nu nalkas jul och nyår och för många innebär det alkoholhaltiga drycker till maten och att skåla i. Julveckan är också den vecka som Systembolaget säljer mest, cirka 14,2 miljoner liter alkohol såldes på Systembolaget under vecka 51 förra året och totalt under december såldes runt 56,5 miljoner liter alkoholhaltiga drycker. Det är cirka 18 procent mer jämfört med en snittmånad under året.
– Alkohol är en symbol för glädje, fest och den svenska kulturen. Men den kan även förknippas med ångest och ensamhet. Utmaningen är var gränsen för hur mycket alkohol man bör dricka går, säger Mojtaba Ghodsi som är vd på IQ, ett fristående dotterbolag till Systembolaget som arbetar för att de som dricker alkohol ska göra det på ett smartare sätt med omsorg om hälsan.

Just julen är en högtid med fokus på barn och familj och därför tycker han att det blir extra viktigt att tänka på alkoholintaget då. Efter jul och nyår när det är dags för nya vanor, brukar IQ dessutom se en uppgång i antalet besök på sajten, som är ett anonymt test för den som vill veta mer om sina alkoholvanor och hur de påverkar en själv och andra.
– Man ska inte bara ta gamla vanor för givet. Det är en myt att folk tycker att alkohol är viktigt vid julfirandet, 80 procent tycker inte att det är nödvändigt och var femte tycker att julfirandet påverkas negativt av alkoholkonsumtion, säger vd:n och fortsätter:
– Barn märker också av att vuxna förändras redan efter en liten mängd alkohol.

De som vill dricka alkohol i samband med julfirandet bör fundera på hur de kan dricka utan att det tar över fokuset för firandet, tycker Mojtaba Ghodsi.
– Det varierar från person till person hur mycket man tål och jag vill inte moralisera kring det. Men fundera över drickandet, vi firar under lång tid ihop på julafton och har du tagit dig en öl till lunch så behöver du inte dricka non-stop tills du lägger dig, tänk på hur du kan ha ett så hållbart upplägg som möjligt, säger han.

Tillgången till alkoholfria drycker är också värd att tänka på som värd, menar vd:n.
– Sortimentet i butiker av alkoholfria viner och öl har ökat stort och du som värd kan ju se till så att det finns en bredd och inte bara läsk som alkoholfritt alternativ. En annan sak som är viktig är att inte tjata på någon om att dricka lite mer utan respektera att alla kanske inte dricker lika mycket.

Så påverkar alkoholen din hälsa:

Du kan drabbas av alkoholrelaterade sjukdomar även om du dricker måttligt.

Hur mycket din kropp kan klara av är individuellt och varierar utifrån ditt hälsotillstånd. Riskbruk av alkohol innebär förhöjd risk för skadliga fysiska, psykiska och sociala konsekvenser.

Med riskbruk menas att dricka: antingen fler än 9 standardglas per vecka eller fler än 3 standardglas vid ett och samma tillfälle om du är kvinna, motsvarande siffror för män är fler än 14 standardglas per vecka eller fler än 4 vid ett och samma tillfälle. Ett standardglas är exempelvis ett glas rött eller vitt vin på 10-15 centiliter, 33 centiliter starköl eller 4 centiliter starksprit såsom whisky.

Att minska på alkoholintaget innebär bland annat mindre risk för övervikt (4 starköl är lika med 10 bullar), bättre sömn och minskad risk för högt blodtryck, cancer, leversjukdomar och skador på hjärnan.

Du kanske har hört eller läst att lite alkohol kan vara bra för hälsan, som ett glas vin om dagen, men alkohol har alldeles för många biverkningar för att kunna rekommenderas, menar sjukvården.

Källa: 1177