Av Carina Nilsson
Båstads kommun ska undersöka hela Bjärehalvön för att hitta lämpliga platser för nya våtmarker. Våtmarkerna ska bromsa vattnet vid kraftiga regn och minska risken för översvämningar.
Kommunen har nu fått nästan 600 000 kronor i statligt bidrag för att göra undersökningen och anlägga två mindre våtmarker.
Ingemar Lundström är projekt- och utredningsingenjör på Båstads kommun och håller precis på att upphandla en konsult som ska göra en första kartläggning av lämpliga platser i kommunen.
– Det görs först med hjälp av höjdmodeller bland annat, som kan ge en schematisk och översiktlig bild av höjdskillnader. Därefter behöver man ha en dialog med markägarna om det är privat mark. Vi hoppas kunna hitta ett tiotal platser som är lämpliga, där vi tar fram ritningar och kostnadsbedömningar, säger han.
Ingemar Lundström håller på att upphandla en konsult som ska kartlägga lämpliga platser för våtmarker på Bjäre. Foto: Arkiv
Syftet med att anlägga fler våtmarker är att förhindra stora översvämningar vid kraftiga regn och skyfall. Dessutom skapas också en ökad biologisk mångfald och områden som passar för rekreation och friluftsliv.
– Vi ser att vi behöver klimatanpassa oss. Båstad är utsatt vid skyfall, särskilt vid Örebäcken, och det kommer att inträffa oftare. Vi vill nu göra saker uppströms för att undvika nya översvämningar i Båstad, men vi tittar också på andra områden i kommunen, bland annat runt Förslöv, där det finns liknande problem, säger Ingemar Lundström.
Kommunen har sedan tidigare byggt ut ett helt system av våtmarker i Sinarpsdalen, tillsammans med privata fastighetsägare.
I Sinarpsdalen har kommunen arbetat tillsammans med provata markägare för att skapa ett sammanhängande system. Området är idag ett populärt friluftsområde. Foto: Arkiv
– I Sinarpsdalen har det fungerat väldigt bra, det är ett ganska flackt område. Det kommer vara svårt att hitta lika bra platser längs de andra bäckarna på åsen som mynnar i Örebäcken eftersom det är mer kuperat och brantare, säger Ingemar Lundström och fortsätter:
– Samtidigt har Sinarpsdalen blivit ett väldigt populärt friluftsområde med vandringsleder där det finns gott om fåglar och andra djur.
Kommunen har nyligen fått beviljat 594 000 kronor i så kallat Lona-bidrag.
Bjäre har under både 2022 och 2024 känt av konsekvenserna av riktigt kraftiga regn. Bilden är från Sinarpsdalen 2022. Foto: Arkiv
– Det täcker 90 procent av åtgärderna som vi vill göra, resten går kommunen in med. Förutom kartläggningen av lämpliga våtmarksområden ska vi också anlägga två mindre våtmarker för pengarna, säger Ingemar Lundström.
Projektet kommer att pågå under två år. Den första delen, med kartläggningen, startar i höst och ska vara klar i slutet av 2025.
– 2026 ska två mindre våtmarker anläggas med hjälp av projektpengarna. Jag hoppas att vi kommer att hitta markägare som är intresserade och att det kanske blir fler än två våtmarker som anläggs på sikt, säger Ingemar Lundström.
Fotnot: Lona står för lokala naturvårdssatsningen och är ett bidrag som kommuner och ideella föreningar kan söka för lokala våtmarksprojekt bland annat.