Av Peter Jakobsson
Allt tyder nu på att EU-kommissionen kommer att låta att den svenska regeringen gå vidare med sitt förslag om att tillåta gårdsförsäljning av alkohol under reglerade former. Ett välkommet och glatt besked tycker vinproducenten på Bjäre.
Den svenska regeringen har tidigare lagt fram ett förslag som innebär att småskaliga alkoholproducenter ska tillåtas att sälja sina drycker vid gården från och med den 1 juni. EU-kommissionen var nära att godkänna förslaget i oktober, men Portugal kom med invändningar. Då startade en tre månaders frysningsperiod av lagändringen. Denna tid gick ut den 8 januari utan att Portugal gjorde några invändningar som kommer att leda till något yttrande från EU-kommissionen. Därav ser det nu ut som Sverige får grönt ljus från EU att gå vidare med förslaget.
Ett väldigt glatt besked tycker en av vinproducenterna på Bjäre som ser fram mot möjligheterna det ger.
– Det var ett mycket trevligt besked att nås av! Det kommer bli en game changer för alla som jobbar med hantverksmässiga drycker. Kanske mest för oss vingårdar som har en stark anknytning till landsbygden där det inte finns lika mycket andra säljmöjligheter, kommenterar Joakim Palm som, tillsammans med Annika, äger och driver Ljungbyholms vingård där i dagsläget har åtta olika egenproducerade viner som de kanske får sälja direkt till besökare inom en snar framtid.
De erbjuder redan vinprovningar och andra aktiviteter på vingården utanför Förslöv. Så klart har besökare då velat köpa med sig en flaska men det har inte varit tillåtet. Regeringen har tidigare haft förhoppningen att gårdsförsäljningen skulle komma i gång till 1 juni, vilket inte är om så länge.
– Om det kan bli av redan då beror väl på hur mycket regeringen jobbat med frågan under frysningstiden men Jakob Forssmed har sagt att de jobbar för att det ska bli verklighet till juni. Vi är ju en säsongsbransch så vi hoppas på det, säger Joakim och tillägger:
– Det är i alla fall jättekul att vi kommit så här långt nu. Sen vet vi inte om det kommer krävas något krav på aktivitet för besökarna på vingården innan de får handla. Men själva utformning av gårdsförsäljningen kommer väl att komma.
Joakim och Annika Palm ser fram mot att kunna sälja vin till besökarna på vingården. Foto: Privat
Hur länge har ni väntat på detta?
– När vi satte i gång 2019 hade vi förhoppningen att det stod inför dörren, men sen har åren gått. Det är nu en stor lättnad för alla oss i branschen om det blir av. Det blir en stor förändring kring hur och var vi ska sälja våra produkter.
Är ni redan förberedda för gårdsförsäljning?
– Vi har en lokal där vi kan sälja viner och vi har en provningslokal, inga stora ytor men vi är förberedda. Sen kommer det säkert ett regelverk kring försäljningslokalerna. Men vi är redo och har alla tillstånd för allt annat, säger Joakim.
Nu på vintern är det inga vinprovningar eller besök på vingården men för Joakim och Annika är det mycket att göra ändå.
– Det är den lugna perioden vad gäller besök men vi fokuserar nu på produktionen. Vi gör finjustering av det vi släpper i vår. Nu har vi sex olika viner på väg ut, vi har fått en bra skörd och det ska räcka till för både försäljning till restauranger, systembolag och direkt på gården om det blir verklighet, avslutar Joakim.