Klik venligst
GREVIE 2023-10-16 KL. 12:40

Barnen hjälper till att sätta guldkant på tillvaron på Almgården

Av Peter Jakobsson

På torsdagar kommer barn från Montessoriförskolan Äpplet till demensboendet Almgården. Det är uppskattat av både barnen och de äldre på boendet. Under flera besök har de pysslat tillsammans och nu var det dags för vernissage.

Barnen hjälper till att sätta guldkant på tillvaron på Almgården
Filippa, Ludwig och Alfred visar upp vad de skapat tillsammans med de äldre på boendet. Foto: Peter Jakobsson

På Almgårdens demensboende i Grevie är det flera som bryr sig lite extra om de äldre. En av den är Martina Beckman som en dag i veckan kommer och hjälper till på boendet helt ideellt.

– Min mamma bor här och jag ville gärna komma och hjälpa till för att ge lite extra till min mamma och de andra boende. Ledningen på Almgården välkomnade mig och nu är det en rutin för mig att komma och hjälpa till. Jag gör allt från att måla naglarna på de äldre till att hjälpa till att röja i trädgården. Så på torsdagar kommer jag och försöker ge lite guldkant på tillvaron, säger Martina.

En aktivitet som nu återkommer på torsdagarna är att barn från närliggande förskolan Äpplet kommer och hälsar på.

– Flera av barnen träffar inte äldre människor så ofta. Att träffa äldre, som kanske har hjälpmedel som rullstol, rullator eller annat, gör också att barnen ser att folk är olika men alla är lika värda. Vi har fått till ett fint samarbete mellan de gamla och barnen. Vissa av barnen som är lite slutna kan öppna sig när vi träffar de äldre och andra som är väldigt spralliga kan lugna sig. Mötena väcker känslor hos barnen, förklarar Ingegerd Runemo från förskolan Äpplet.

Ingegerd Runemo från förskolan Äpplet samt de boende Margareta, Gunnel och Gunilla. Framför står Alfred, Ludwig och Filippa. Foto: Peter Jakobsson

När barnen kommer till äldreboendet är det alltid en aktivitet inplanerad, det kan vara att pyssla, baka, sjunga och annat. Pysslet har nu blivit till en liten utställning med tavlor och små konstverk i lera. Efter fikat skulle alla äldre ta en titt på utställningen.

– Många av damerna tycker det är jättekul att pyssla med barnen, säger Martina som tog med sin mamma till konstverken.

– Det är kul när barnen kommer. De är så roliga, säger Margareta Rinner som bor på Almgården.

– Barnen är så duktiga och kommit så långt i sin utveckling, tillägger Gunilla som också bor på Almgården.

Enhetschef Annika Müller Hansen är glad över att de kan erbjuda lite extra aktiviteter på boendet.

– Vi har gjort en Silviahem-certifiering vilket betyder att all personal har blivit utbildade genom Silviahemmet. Där utgår man från det personcentrerade där man ser människan för att göra det kvalitativt att leva de sista åren. Det ska inte vara bara en förvaring av äldre, säger Annika.

Enhetschef Annika Müller Hansen och Martina Beckman. Foto: Peter Jakobsson

Initiativet med barnen som kommer på besök har fallit ut väl.

– De äldre tycker det är jättetrevligt att barnen kommer. Vissa sitter och bara tittar på barnen när de leker och det tycker de om, säger Annika.

Till denna fika hade barnen gjort chokladbollar till de äldre som de kunde äta innan konstverken som barnen skapat skulle visas upp.

– Barnen är bara på boendet i en timme men sen gör vi flera aktiviteter med de äldre så de får lite guldkant på tillvaron från båda hållen. Senare ska vi gå en tipspromenad vilket många uppskattar, berättar Martina.

Barnen hade gjort fina små konstverk tillsammans med de boende på Almgården. Foto: Peter Jakobsson

Att hjälpa till på boendet ger även Martina bra känslor.

– Jag är så tacksam att jag får vara med att vara en del av att kunna hjälpa till på hemmet. När jag åker från hemmet så är jag fylld av energi, säger Martina.