”Om två personer duschar går vi back”
Av Carina Nilsson
Grevie GIK är en av många föreningar på Bjäre som just nu drabbas hårt av de höga elpriserna.
– Det är fruktansvärt – på gränsen till katastrof. Det räcker att ett par personer duschar så går vi back, säger Jan Granqvist som är ordförande för föreningen.
Den nya padelhallen är energieffektiv, men föreningens andra lokaler dras med skyhöga kostnader just nu. Foto: Peter Jacobsson
Grevie GIK är med sina 450 medlemmar en stor förening med mängder av aktiviteter på orten. De skyhöga elpriserna skapar nu rejäla problem för föreningen berättar Jan Granqvist.
– Vi har bland annat en stor inomhushall som värms med gas, liksom varmvattnet i hallen. Den hallen hyr vi ut för ett timpris som inte alls är i nivå med elpriserna. Det räcker att ett par personer duschar så går vi back på hyran, säger han och fortsätter:
– Vi har också avtal med skolor som kommer hit och har sina idrottslektioner här. De avtalen bygger på ett helt annat elpris, när 20 elever ska duscha samtidigt så blir det fruktansvärt dyrt, säger Jan Granqvist.
Föreningen ansvarar också för driften av ortens bygdegård, där de bland annat har sin klubblokal med duschar och omklädningsrum i källaren.
– Även den lokalen värms med gas. När vi har matcher blir det samma sak – 20 personer som ska duscha – det blir oerhörda kostnader för oss just nu, säger Jan Granqvist.
För den nybyggda padelhallen är läget betydligt ljusare.
– Det är en modern anläggning med nya värmepumpar som är otroligt energieffektiva. Även ventilationssystemet är bättre och inte så energikrävande. Värmpeumparna står också för uppvärmningen av varmvattnet i den hallen, men där har vi bara två duschar, säger Jan Granqvist.
Föreningen har nu tagit in en energikonsult som ska hjälpa dem att se över vad de kan göra.
– Vår verksamhet är viktig för så många och att stänga finns inte på kartan. Men samtidigt måste vi på något sätt få ner kostnaden, en konsekvens kanske blir att vi måste stänga av duscharna, säger Jan Granqvist.
Hur mycket pengar det kan röra sig om för föreningens del vågar han inte sia om.
– Redan i mars i år hade vi en kostnad för gasen på 100 000 kronor. Nu är det ännu allvarligare efter att den gode Putin stängt av gaskranen.
Föreningen har varit i kontakt med kommunen och de har sökt bidrag från Skåneidrotten.
– Men kommunen har redan dragit in ett bidrag och de har många egna lokaler där kostnaderna också skjutit i höjden. Vi hoppas på att energikonsulten kan ge oss någon hjälp och vi följer såklart också utvecklingen vad gäller bidrag eller andra stöd från staten, säger Jan Granqvist.