Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
NÄRINGSLIV 2021-07-21 KL. 08:00

Kan det vara Bjäres äldsta gårdsbutik?

Utmed Stålhögavägen i höjd med Lindab i Grevie ligger Bjärås gårdsbutik. En gårdsbutik som funnits i generationer. Nuvarande innehavare tror att detta kan vara en av de äldsta gårdsbutikerna på Bjäre, kanske i hela Skåne.

Kan det vara Bjäres äldsta gårdsbutik?
Anna Jönsson och Karl Hallkvist tror att Bjärås gårdsbutik kan vara den äldsta på Bjäre.

Sedan 1970-talet har det varje sommar varit öppet i gårdsbutiken längs stora gatan i Grevie. Nuvarande gårdsinnehavare är själv uppvuxen på gården men lämnade under ett antal år.
– Gården har funnits i släkten i generationer. Mina föräldrar var kända för tomatodlingarna de hade i växthusen, säger Anna Jönsson som flyttade tillbaka och tog över gården när föräldrarna blev för gamla.

Hon minns från barndomen att hennes farmor stod i gårdsbutiken och senare hennes föräldrar. Hon själv hjälpte alltid till på gården och i butiken som ung.
– Det började med att min pappa ville sälja de egenodlade tomaterna och gurka. Sen blev det så att de närliggande gårdarnas produkter också hittade in i butiken.

Sedan december 2017 är det Anna Jönsson som tillsammans med Karl Hallkvist bor och sköter om gården och dess verksamhet. Båda har till viss del vanliga lönejobb och gården sköts på all annan tid.
– Växthusen är nu borta och ersatt med odling av blåbär och jordgubbar. Sen har vi lite olika idéer på andra bär vi kanske ska odla.

Trodde du som liten att du skulle ta över gården?
– Det hade jag inte en tanke på. Det var när jag träffade min nuvarande sambo för några år sedan som vi började prata om att bo på gård. I samma veva var mina föräldrar på väg att lämna gården för ett enklare boende på ålders höst. Då passade vi på att ta över, förklarar Anna.

Men gården är inte deras heltidssyssla. Anna jobbar inom trädgårdsnäringen och Karl har kontorsjobb på Länsstyrelsen.
– Jag jobbar med lantbruksfrågor på Länsstyrelsen och haft nära till gårdsverksamheter. Det har gjort att jag varit intresserad av att bo på och sökta om en gård. Kombinationen av kontorsjobb och att sedan få jobba rent fysiskt på gården passar mig väl, säger Karl.

När gårdsbutiken öppnade bodde Anna på gården och så vitt hon vet så var det inga andra gårdsbutiker i drift då. Därför tror hon att deras gårdsbutik kan vara Bjäres äldsta, kanske äldsta i Skåne.
– Vagnen i Hallavara har funnits länge, Ekhems gårdsbutik också, men jag tror vi öppnade tidigare än så, säger Anna.

Allt i butiken är lokalproducerat på Bjäre förutom lite tomater från Viken. Sallad, kål, honung, morötter, rabarber, betor, potatis och marmelad med mera kommer från Bjäre. På marmeladen står det gårdens eget märke.
– Det var vinterns projekt att göra egen blåbärs- och jordgubbsmarmelad av våra bär. Den har sålt en del och det är kul, säger Anna.

Att handla lokalt har fått en uppgång senaste tiden.
– Förra sommaren hade vi jättemycket försäljning trots corona, eller kanske tack vare corona. Det var många ute och handlade lokalt för att undvika platser med trängsel, säger Karl.

Förutom blåbärs- och jordgubbsodling finns även småskalig fårproduktion på gården.
– Vi säljer fårskinn och ull från dem, säger Anna som gärna ville dela med sig av ett husmorstips på vad man kan göra med ullen.

– Ullen kan man lägga runt odlingar för sniglar gillar inte att krypa på det så de vänder. Man även lägga lite i rosorna eller i tulpanerna för rådjur gillar det inte och äter då inte av blommorna.

Nu med alla turister är det högsäsong för gårdsbutikerna på Bjäre.
– Vi har ju ordinarie arbeten och sen allt som ska skötas på gården och med butiken. Det är bråda dagar. Vi får ha vår egentid någon gång i höst eller vinter, säger Karl och skrattar lite.


Text & foto: Peter Jakobsson