Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
NÄRINGSLIV 2021-11-01 KL. 10:20

Made in Båstad förvärvar Laholms Tidning

Av Joakim Ormsmarck

Idag blev det officiellt att Made in Båstad AB, som bland annat ger ut Bjäre NU, förvärvar Laholms Tidning från Bonnier News. Med den nya titeln blir bolaget nu en ännu starkare publicistisk aktör i nordvästra Skåne och södra Halland samtidigt som den redaktionella personalstyrkan fördubblas. Tillträde sker omgående.

Made in Båstad förvärvar Laholms Tidning
Laholms Tidning grundades redan 1931 och kommer nu för första gången på många år återigen att ha ett lokalt ägande.

Laholms Tidning grundades redan 1931 och har under åren bland annat ägts av Skånska Dagbladet. Sedan våren 2019 har tidnings getts ut av Bonnier News och varit en del av Lokaltidningen och HD-Sydsvenskan. Men nu blir det återigen ett lokalt ägande när Made in Båstad AB, med säte i Laholm förvärvar titeln.

Joakim S Ormsmarck är delägare och publisher och han är glad över affären.
– Vi ser verkligen framemot att få ta Laholms Tidning in i framtiden och jag känner att vi har en hållbar plan för hur vi ska kunna skapa synergier mellan de två granntidningarna utan att för den skull tappa den så viktiga identiteten och den fullt ut lokala förankringen.


Joakim och Julia S Ormsmarck tar nu sitt mediebolag in i ett nytt skede


Även Bonnier News är nöjda med att affären kunnat bli verklighet.
– Made in Båstad har varit, och är, en bra samarbetspartner i olika sammanhang för oss, vi är övertygade om att de på bästa sätt kommer att förvalta Laholms Tidnings anrika arv, säger Mikael Nestius, affärsområdeschef för Bonnier News Local.

Precis som Bjäre NU är Laholms Tidning idag en helgutdelad veckotidning med totalutdelning och till detta kommer dagligen publicerade nyheter på nätet. Här kommer det att bli en del förändringar, inte minst för läsarna som kommer att kunna ta del av allt innehåll gratis framöver.
– Vi kommer att ha en helt öppen webbplats utan betallösningar. För oss är det viktigt ur ett demokratiskt perspektiv att alla ska ha tillgång till lokala nyheter, för den som vill betala och därmed vara med och stötta den lokala journalistiken kommer möjligheten att finnas men det är helt på frivillig basis.

Laholms Tidning har sin redaktion ett stenkast från Stortorget i Laholm varifrån det i dagsläget arbetar två reportrar. Båda dessa har blivit erbjudna fortsatt arbete på tidningen. Inom kort kommer även en lokal säljare att ansluta sig till bemanningen på plats.
– Avståndet mellan vår redaktion i Östra Karup till Laholm är inte långt men vi känner att den lokala förankringen är viktig så redaktionen i Laholm kommer att finnas kvar. Vi kommer, i alla fall initialt, att ha tidnings- och annonsproduktionen samlad på Bjäre så ser vi helt enkelt under resans gång vilka kompetenser vi behöver ha på plats i Laholm dagligen och vilka som kan alternera, säger Joakim.

Tidningens nuvarande chefredaktör Jannik Hansen är positiv till affären.
– Det har märkts att Laholms Tidning spelar en viktig demokratisk roll i kommunen genom att erbjuda lokal journalistik, som är tillgänglig för alla, och det känns mycket bra att Joakim S Ormsmarck och hans kollegor är beredd att fortsätta på den linjen, säger Jannik Hansen, som lämnar över utgivarskapet den 1 november för att därefter fortsätta som chefredaktör för Lokaltidningens titlar i Skåne.


Jannik Hansen är tidigare chefredaktör för Laholm Tidning och han lovvordar affären.


Så sent som förra året nominerades Laholms Tidning som en av tre till utmärkelsen Årets Gratistidning vilket även Bjäre NU gjordes ett år senare. Nu samlas de båda titlarna under samma tak och målsättningen inför framtiden är att fortsätta att utveckla de båda tidningarna sida vid sida.
– Genom köpet av Laholms Tidning stärker vi vår position samtidigt som vi får en möjlighet att växa på en marknad som vi redan till viss del känner, avslutar Joakim. Vi har drivit tidning på orten tidigare och vår familj bor själva utanför Laholm sedan ett antal år så detta är en naturlig utveckling för företaget.

Tillträde sker idag måndag och första tidningen under Made in Båstads flagg kommer ut redan till helgen. Målsättningen är även att kunna lansera den nya webbplatsen inom de närmaste dagarna.