NÄRINGSLIV 2022-01-18 KL. 11:46

Rekordmånga nya företag har startats under pandemin

Av Carina Nilsson

I Båstad kommun har nyföretagandet varit rekordhögt under 2020 och 2021. Vart och ett av åren har det startats 190 nya företag - alltså sammanlagt 380 stycken.

Rekordmånga nya företag har startats under pandemin
Det har startats rekordmånga företag i Båstad de senaste två åren.

Antalet nystartade företag har varit rekordstort i Sverige de senaste två åren. Det konstaterar mjukvaruföretaget Visma Spics som har analyserat statistik från Bolagsverket och funnit att antalet nya företag i Sverige ökade med 7,1 procent förra året. Antalet nya företag blev 78 711.

Båstad följer trenden berättar Pathricia Hansson som delar sin tid mellan att vara näringslivsutvecklare för Båstad turism och näringsliv samt företagslots åt Båstad kommun.

- Från 2019 till 2020 ökade nyföretagandet med drygt trettio procent vilket är en otroligt hög siffra som säkert kan ha med pandemin att göra. Folk har haft mer fritid när många sociala aktiviteter har försvunnit och man har arbetat hemma. Då kanske man har passat på att ta tag i den där visionen om ett eget företag, säger Pathricia Hansson som är näringslivsutvecklare och företagslots i Båstad.


Pathricia Hansson, som är näringslivsutvecklare och företagslots, gläds åt att allt fler väljer att starta företag i Båstad.


Förutom pandemin tror hon att entreprenörsandan i Båstad har bidragit till att företagandet har ökat.
- Vi jobbar hela tiden för att behålla den fina entreprenörsanda som vi har i Båstad och stimulera nyföretagandet på olika sätt. Det handlar om allt från att samarbeta med UF-företag till att samordna kommunens kontakter för dem som vill starta nya företag. Vi har också en entreprenörsskola för dem som är intresserade av att starta företag, säger hon.

De flesta företagen som startas är aktiebolag.

- Det har säkert att göra med att kravet på kapital som ska sättas in i ett aktiebolag sänktes år 2020 till 25 000 kronor, säger Pathricia Hansson.

Vad är det då som driver människor till att bli egna företagare? Pathricia Hansson tror att det handlar mycket om att kunna äga sin egen tid.

- Många som blir egenföretagare arbetar mycket och hårt, men att själv kunna styra sin egen tid och att kunna bestämma själv i sitt bolag är en stor drivkraft för många, säger hon.