NATIVE 2022-10-19 KL. 08:51

Begagnade eller Nya Möbler: Vad är bäst?

Det finns många argument både för att köpa begagnat och nytt. Vad är då egentligen bäst? Det kommer vi att göra vårt bästa för att svara på denna text. Vissa saker behöver man nästan aldrig köpa nya medan det finns många exempel på saker folk föredrar att köpa nytt av. Läs vidare för att få lite hjälp att avgöra vad som faktiskt är bäst.

Begagnade eller Nya Möbler: Vad är bäst?

Beroende på möbel
Den stora faktorn som avgör vad som är bäst är förstås vad det är för typ av möbel. Ska man köpa en liten mugg så är betydelsen nästan helt försumbar, speciellt i jämförelse med om man skulle köpa exempelvis en säng eller en 2 sits soffa. Soffor och sängar är något som folk generellt vill ha nya.

Det är inget måste och ofta så kan man göra rent dessa väldigt väl. Oavsett så är det många som känner att det inte är särskilt fräscht att sova i en säng eller ha en soffa någon annan har haft i sitt vardagsrum. Att använda en mugg, en stol, eller något annat som inte är lika privat blir därför lättare för många att acceptera att köpa begagnat.

Med detta menar vi inte att det skulle vara dåligt att köpa en säng, soffa eller liknande begagnat. Ofta är det priset som avgör vilket man väljer och har man en lite sämre ekonomi är det fortfarande ett alldeles ypperligt val.

Miljöaspekten
En moralisk fråga är också miljöfrågan som dyker upp så fort man ska göra ett köp. Samhällets konsumtion har gått stadigt uppåt under många år och idag produceras betydligt mer än vad vi egentligen behöver. Kan man då istället för att bidra till att nytt produceras köpa något begagnat så ser många det som en vinst. Att köpa begagnat är bättre för miljön, så enkelt är det.

Återigen vill vi förtydliga att inte heller detta innebär att man ska välja bort att köpa nytt helt och hållet. Ibland vill man unna sig något extra och då kan man istället kompensera för det genom att göra andra miljömedvetna val. Man ska aldrig känna tvång att antingen göra det ena eller andra. Lyssna på din magkänsla och gör det som känns rätt för dig.

Priset
Priset är förstås även det en avgörande faktor. Begagnat är mer eller mindre alltid betydligt billigare än om du väljer att köpa något som är helt nytt. Därför så blir det extra aktuellt för den som behöver spara pengar att först och främst kolla in de begagnade sektionerna. Det kan vara en skillnad på flera tusenlappar. Även mindre möbler och produkter bygger på när man alltid köper nytt. Skillnaden mellan begagnade och nya koppar kanske inte är jättestor, men lägger man ihop det med allt annat man ska köpa kan det bli en fråga om mycket pengar.
Sen kan det också vara värt att lägga de där extra kronorna om man vill ha något man vet håller riktigt god kvalitet. Ska du exempelvis köpa ett vardagsrumsbord du tänker ha i många år framöver kan det vara en god idé att kolla på att köpa ett nytt. Nya möbler håller generellt längre än de som är begagnade och slitna redan när du köper dem.

Återförsäljningsvärde
När man pratar om pris så bör man också ta återförsäljningsvärdet i beaktning. Nya möbler tappar förvisso relativt mycket i värde när du börjar använda dem, men det kan gälla även begagnade möbler. Problemet med begagnade möbler som inte finns när du köper nya är att risken att de går sönder är betydligt högre. Det kan sluta med att du inte kan sälja den vidare överhuvudtaget. Vet du däremot med dig att du kommer vilja ha denna möbel i många år framöver så är denna punkt kanske inte så viktigt. Det viktigaste är trots allt att du har ett hem du trivs i.