ÖSTRA KARUP 2022-05-05 KL. 14:00

Konstnärskvartett inleder säsongen på Arnstedts

Av Carina Nilsson

Fyra unga konstnärer inleder säsongen på Galleri Arnstedt i Östra Karup. Alla fyra tog examen från Konsthögskolan i Malmö 2021 och är nu verksamma inom konsten på olika sätt.

Konstnärskvartett inleder säsongen på Arnstedts
Elisabet Anna Kristjansdottir, Olle Helin, Dag Kewenter och Fanny Hellgren ställer ut på galleri Arnstedt. Alla tog examen från Malmö konsthögskola förra året. Foto: Carina Nilsson

Galleri Arnstedt har haft som tradition i över 20 år att presentera några unga lovande konstnärer från Konsthögskolan i Malmö berättar Britt Arnstedt som äger och driver galleriet tillsammans med sin familj.

- Jag och Gertrud Sandqvist som är professor vid konsthögskolan väljer tillsammans ut fyra lovande konstnärer. Det har varit jätteroligt att följa dem genom åren sedan och många har verkligen gått långt, säger hon.

I år består kvartetten av Elisabet Anna Kristjansdottir, Olle Helin, Dag Kewenter och Fanny Hellgren. Alla fyra är på plats för att hänga sina verk när Bjäre Nu kommer på besök.


Elisabet Anna Kristjansdottir, Olle Helin, Dag Kewenter och Fanny Hellgren ställer ut på galleri Arnstedt. Foto: Carina Nilsson


Elisabet Anna Kristjansdottir kommer från Island men har bott och studerat i Danmark och Malmö. Hon jobbar mycket med fotografier.

- Jag jobbar gärna med gamla bilder både från familjealbumet eller bilder som jag hittar på loppis. Sedan bearbetar jag bilderna och ger dem en ny layout, säger hon.

Olle Helin är från Stockholm ock visar en serie enfärgade bilder. Färgerna kommer från pigment som han själv skapar från olika material.

- Jag har bland annat en turkos färg som kommer från kopparplåt som fått ligga i ättika. En gul färg har jag tagit fram från en växt som heter långrova. Jag har jobbat med det här i flera år och fortsätter att samla pigment ute i fält, säger han.

Dag Kewenter ställer bland annat ut en skulptur där basen är ett stort N.

- Bokstaven har suttit på en fasad, och för mig associerar skulpturen till nedmontering av minnen som har byggts upp, säger han.

Den sista av de fyra konstnärerna är Fanny Hellgren från Göteborg som intresserar sig för människans koppling till naturen.

- Jag hittar olika sätt att arbeta med sand, jord och vatten. Här har jag fokuserat på jordens och luftens element och applicerat färgen med tryckluft så det blir väldigt tunna lager av färg.

Utställningen har vernissage vid två tillfällen: den 5 och 7 maj.

- Vi håller på till den 25 maj, och det går även att boka visningar utanför våra ordinarie öppettider säger Britt Arnstedt.