VÄSTRA KARUP 2023-04-07 KL. 15:29

Nya loppisen i Västra Karup har öppnat

Av Peter Jakobsson

Nu har VKIFs nya loppis slagit upp portarna för kunder och nyfikna. Med gott om plats finns nu alla möjligheter till att göra fynd bland alla saker som erbjuds. På sikt hoppas man att loppisen ska bli en naturlig samlingspunkt i Västra Karup.

Nya loppisen i Västra Karup har öppnat
Berit Hjalmarsson välkomnar alla nya och gamla kunder till loppisen i västra Karup. Foto: Peter Jakobsson

På långfredagen var det premiäröppning för VKIFs nya loppis i Västra Karup. De har flyttat över gatan och i de nya lokalerna finns gott om plats för alla prylar som loppisen säljer.
– Upprinnelsen till flytten var att vi förra sommaren fick veta att man var på gång och skulle sälja fastigheten där loppis låg förr. Att köpa den var dock inget alternativ för oss kände vi, berättar Berit Hjalmarsson som är loppisvärd och mycket involverad i VKIF.

Lösningen kom när lokalen mitt över gatan blev ledig och till salu. Föreningen slog till.
– Med hjälp av eget kapital och med ekonomisk stöttning från vissa medlemmar så kunde idrottsföreningen köpa fastigheten. Kommunen var tyvärr inte intresserad av att stötta oss, förklarar Berit.

I mitten av mars tog föreningen över lokalen och sedan dess har många varit inblandade i att göra i ordning lokalerna och flytta alla saker inför öppningen.
– vi har väl varit en 15 volontärer plus att både dam och herrspelare hjälpt till i omgångar, berättar Berit.

Inne på loppisen är allt snyggt uppställt. Rummen har olika teman med saker. Det är biblioteket med böcker, ett musikrum, klädavdelning med provrum, det finns porslin och glas i flera rum och däremellan massa andra saker.


I biblioteket står böckerna i bokstavsordning. Foto: Peter Jakobsson


Under premiären var det en strid ström av intresserade loppisjägare som tittade runt efter fynd.
– Vi har nu plats för att på ett snyggt sätt visa alla prylar, man behöver inte rota i lådor eller backar för att hitta saker.

Loppisen är viktig för idrottsföreningen.
– Det är ett av benen för att ekonomin ska gå runt och att det inte ska bli för höga medlemsavgifter, förklarar Berit.

Med loppisen vill föreningen även skapa en samlingsplats i Västra Karup.
– När jag växte upp så fanns det flera butiker på orten som blev naturliga samlingsplatser men nu är de borta. Vi hoppas att loppisen ska kunna vara en plats man vill besöka även om man inte är ute efter något fynd. Vi vill få till en servering inne på loppisen så man kan komma och slå sig ner för en fika, berättar Berit.


Glas och porslin är bland de mest populära sakern på loppisen. Allt står nu snyggt displayat och tillgängligt. Foto: Peter Jakobsson


Nu under påsken har loppisen öppet på långfredagen och påskafton. Sedan kommer de hålla öppet på tisdagar och lördagar.
– Vi får se om vi utökar öppettiderna senare men vi börjar så här, avslutar Berit.