BJÄRE 2022-11-19 KL. 08:00

"Båstad är en perfekt plats för en feelgoodroman"

Av Carina Nilsson

Under hösten har författaren Jenny Fagerlund släppt sin senaste feelgoodroman.
I boken har Båstad förvandlats till Nyponviken men många Bjärebor lär känna igen sig i miljöskildringarna i ”Den sista adventskalendern” som boken heter.


Den sista adventskalendern utspelar sig i den fiktiva orten Nyponviken, med många miljöer från Båstad. Foto: privat

Båstad och Bjäre är en favoritplats för feelgoodförfattaren Jenny Fagerlund. Hit åker hon med familjen så gott som alla helger och lov till svärföräldrarnas sommarstuga i Hemmeslöv.
– Hela familjen älskar att vara här, och Båstad är också en perfekt miljö för en feelgoodroman. Här finns det pittoreska samhället, havet och åsen. Miljön är otroligt viktig när man skriver feelgood, säger hon.

Jenny började skriva böcker när hon var föräldraledig.
– Jag har bland annat jobbat som journalist tidigare och alltid tyckt om att skriva. Under föräldraledigheten med mitt andra barn så fick jag en superstark idé till en berättelse och kände att jag bara måste skriva den, säger hon.

Jenny lade ner många timmar på att skriva och skickade sedan berättelsen till flera olika förlag.
– Jag blev refuserad av alla. Det var tufft när jag hade lagt ner så mycket arbete under ett helt år, men en av redaktörerna som refuserade mig skrev några väldigt positiva ord om mitt skrivande, säger Jenny.


Jenny Fagerlunds senaste bok utspelar sig i den fiktiva orten Nyponviken med mycket inspiration från Båstad och Bjäre. Foto: Carina Nilsson


De orden fick Jenny att fortsätta kämpa för att bli författare, och idag jobbar hon heltid med att skriva böcker.
– Det har varit en lång resa, men jag är så glad att jag inte gav upp, säger hon.

Förutom att författa leder Jenny också skrivarkurser i genren feelgood. Hon har också drivit en pod om feelgood tillsammans med Caroline Säfstrand.
– Intresset för feelgood har fullkomligt exploderat de senaste åren. Jag skulle vilja kalla det för utvecklingsromaner. Det är böcker som får en att må bra, men där karaktärerna ofta går igenom tuffa saker, säger Jenny.

Miljöskildringarna är också väldigt viktiga i en feelgoodroman, liksom att läsaren känner igen sig.
– Det handlar om livet och livets svårigheter, men också om att det kan bli bättre. En bra feelgoodbok ska ge hopp och inspiration till förändring. Man ska få den där känslan i bröstet att ”vad bra det var.” Det ska vara en välkomnande värld man hamnar i när man läser en bra feelgoodbok, säger Jenny.

Jennys böcker utspelar sig i Stockholm, Båstad och i fjällen. Hennes senaste roman ”Den sista adventskalendern” utspelar sig vid jultid i Nyponviken, som är inspirerad av Båstad. Boken handlar om Petra och hennes systerdotter.

Mitt i en snöstorm anländer de båda till Nyponvikens handelsträdgård. Det är en plats som de aldrig har besökt men som Petras syster berättade om innan hon dog. Systern sade att de skulle åka till handelsträdgården om hon får bekymmer.

Ägaren till handelsträdgården tar emot Petra och systerdottern och de finner sig till rätta i byn, men deras ankomst rör upp känslor.

En dag ligger det en adventskalender utanför dörren, där varje lucka visar sig innehålla en berättelse om byns konstnär. Snart inser Petra att byborna döljer något och att adventskalendern är nyckeln till svaret.
– Det är en berättelse om familjeband och gemenskap, men också om att våga börja om på nytt, säger Jenny.


Jenny Fagerlunds senaste bok utspelar sig vid jultid. Foto: Privat


Boken är förlagd till Båstadmiljö, men den här gången valde Jenny att byta namn.
– Jag har ändrat så pass mycket i miljöskildringarna att jag tänkte att läsarna skulle reagera och inte känna igen sig om jag skrev Båstad. Så jag döpte orten till Nyponviken, men jag tror att många läsare känner igen sig i miljöerna ändå, säger Jenny och fortsätter:
– När jag skrev ”Med hälsning från Båstad” så gjorde jag mycket research utifrån hur det är att leva vardagsliv på Bjäre. Jag och min familj är ju sommargäster här så jag intervjuade personer som bor på Bjäre permanent, det är väldigt viktigt för mig att romanerna blir trovärdiga.

Jenny har hittills skrivit sju böcker inom genren feelgood. Böckerna har sålts till flera andra länder och även nominerats till flera priser. Det finns också en möjlighet att hennes bok ”24 goda gärningar” kommer att bli film, då Nordisk film har köpt optionsrätten.

Något Jenny uppskattar mycket är kontakten med alla läsare.
– Jag får många brev och mejl där läsarna berättar vad min bok har betytt för dem. Det är verkligen jätteroligt. Jag hoppas att jag kan fortsätta i många år till som författare, någon brist på idéer till framtida romaner är det i alla fall inte, säger Jenny.