Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2018-07-08 KL. 08:16

Bergmankryssning till kända filmplatser

Bergmankryssning till kända filmplatser

I år när Ingemar Bergman skulle fyllt 100 år uppmärksammas han och hans verk runt om i världen. Kopplingarna till Bjäre är många och flera filmer har scener inspelade på Bjäre. Dessa platser är inte alltid så lätta att besöka och då fick språkguiden Ingrid en idé.

Det är den rutinerade Bjäreguiden Ingrid Persson Skoog och Väderötrafikens Nils Möller som tillsammans ska anordna Bergmanturer på havet med stora båten Sund.
– Vi har samarbetat lite tidigare och en dag kom vi att prata om Bergman och att det är så svårt att ta sig till inspelningsplatserna. Då tyckte Nils att man skulle kunna åka båt, för det går att komma ganska nära kusten vid de aktuella platserna, säger Ingrid Persson Skoog.
– Vi startar i Torekov och kör sedan ner till Hovs Hallar. Det går att komma 50-60 meter från kusten där, berättar Nils Möller på Väderötrafiken.

De dryga timmen långa turerna kommer gå på kvällen då den ordinarie trafiken till och från Väderön är slut för dagen.
– Vi kör dessa turer klockan 18 när alla som ville hem från Väderön för dagen är tillbaka, säger Nils.
Premiärturen för turerna blir på Ingemars 100-årsdag den 14 juli.
– Vi har ett stort Bergmanminne här på Bjäre. Några av de mest kända scenerna i filmhistorien är inspelade här. Den mest kända är nog från Det sjunde inseglet när en grubblande riddare spelar schack med döden som spelades in vid Hovs Hallar men det finns fler filmer som har scener från Hovs hallar. Vi kommer berätta en del om även dessa. Hovs Hallar har bland annat fått gestalta Island, Danskön i spetsbergen och obestämda platser under digerdöden. Naturen passar för mycket där, berättar Ingrid.

I höstas blev Hovs Hallar uppmärksammat av filmvärlden då platsen tilldelades utmärkelsen Treasure of European Film Culture som endast tio platser i Europa fått.
– Jag har gjort många Begmanguideningar till fots vid Hovs Hallar men då är det alltid en del som inte kan ta sig hela vägen till inspelningsplatserna för det är ganska tuff terräng, förklarar Ingrid.SUND tar 130 personer per tur.

Båten kommer även att åka till Hallands Väderö under Bergmanrutten.
– Det finns en superkänd scen i en Astrid Lindgrenfilm som är inspelad på Väderön. Även Bergman har filmat en del på Väderön som vi kommer att titta på platserna för, berättar Ingrid.

Med stora båten Sund kommer det kunna vara många som följer med på turerna.
– Båten kan ta upp till 250 passagerare men vi har satt gränsen till 135 personer per tur för att alla ska ju kunna se något också och det ska inte vara för trångt, berättar Nils.

Det kommer genomföras fyra turer som redan börjar fyllas med bokningar.
– På den sista turen som görs i augusti kommer vi göra guidningen på en blandning av svenska och engelska då det är fler internationella besökare på Bjäre då, berättar Ingrid.
– Det är inte så många som sett hur vackert Bjäre är från havet så det är en upplevelse bara det, fyller Nils i.

Bergman uppmärksammas nu på många håll runt om på Bjäre. Kammarmusikfestivalen hade ett Bergmantema och bion visar Bergmanfilmer i vad de kallar en liten Bergmanfestival.

TEXT & BILD: PETER JAKOBSSON