Klik venligst
BJÄRE 2023-03-21 KL. 06:00

Centrum för matkulturhus i Boarp tar form

Av Carina Nilsson

Visionen om ett matkulturcentrum i hembygdsparken i Boarp får allt fastare form.
Arkitektstuderande Hampus Jonason Bjärenstam har nu ritat ett modernt hus i glas och trä som knyter an till de gamla byggnaderna på området – och det sjuder av idéer om vad huset skulle kunna användas till.

Centrum för matkulturhus i Boarp tar form
Ingrid Thuresson och Hampus Jonason Bjärenstam presenterade visionen om ett matkulturcentrum vid hembygdsparken i Boarp. Foto: Carina Nilsson

Ingrid Thuresson, som är ordförande i Bjäre Härads hembygdsförening, hade tillsammans med kocken Rikard Nilsson bjudit in till en presentation av visionen för ett matkulturhus i hembygdsparken.
– När jag besökte hembygdsförening för första gången såg jag att många av föremålen här hade en koppling till mat och odling på Bjäre. Men jag kände också att jag ville göra det mer levande, säger Ingrid Thuresson.

Tillsammans med flera andra medlemmar i hembygdsföreningen började Ingrid fundera på hur hembygdsparken skulle kunna bli en plats för ett matkulturcentrum med koppling till den starka odlingstraditionen på Bjäre.
– 2022 beviljades vi pengar för ett Leaderprojekt. Syftet var att skapa ett ökat intresse för gamla grödor som är härdiga och klimatsmarta. Fröerna såddes och skördades under odlingssäsongen 2022 i samarbete med Akademi Båstads trädgårdselever bland annat, säger Ingrid Thuresson.


Hampus vision av matkulturhuset är ett hållbart hus som bjuder besökarna på en fantastisk utsikt över Laholmsbukten och Bjäres kulliga landskap. Bild: Hampus Jonason Bjärenstam


Efter det väcktes tanken om man skulle kunna göra något med skörden av de gamla grödorna? Kanske skapa nya klimatsmarta rätter? Ingrid involverade Rikard Nilsson som genast blev intresserad.
– Det här är ett jättespännande område där man skulle kunna experimentera med produktutveckling och utbildning. Det skulle kunna komma väldigt mycket bra ur det här projektet, säger Rikard som numera jobbar som konsult åt både restauranger och livsmedelsindustrin.

Ungefär samtidigt letade studenten Hampus Jonason Bjärenstam efter ett examensarbete till sin arkitektutbildning.
– Jag hade jobbat i Jämtland i flera år men nu ville jag hem till mina skånska rötter och jobba med korsvirke och halmtak. Jag satte in en annons i hembygdsrörelsens tidning där jag efterlyste ett projekt. Ingrid såg annonsen och kontaktade mig, säger han.

Det hela resulterade i att Hampus fick i uppdrag att rita ett matkulturhus. Under fredagen presenterade han sitt projekt.
– Det blev en lång länga med mycket glas som gör att det inte blir som en mur utan man ser ut över Laholmsbukten rakt igenom huset. Byggnaden är modern men ska ändå harmoniera med de gamla husen i hembygdsparken, säger Hampus.

Huset som Hampus ritat innehåller en cafédel med utsikt över Laholmsbukten, ett orangeri i mitten – som även kan användas för odling – samt en avdelning med plats för utbildning och matlagningskurser.
– Jag vill att byggnaden ska vara flexibel, kanske med mobila kök som utbildningsplatser, så att den delen av huset också kan användas som servering eller ett extra kök till exempel, säger han.

Byggnaden kommer däremot inte att användas som restaurang berättar Rikard Nilsson.
– Vi ska inte börja konkurrera med restaurangerna på Bjäre utan det här ska vara en plats för utbildning och utveckling, säger han.


Mittendelen av huset är ett orangeri som skapar utsikt över Laholmsbukten och även ger möjlighet att odla. Bild: Hampus Jonason Bjärenstam


Ingrid hoppas nu att de får in fler studerande från bland annat de gröna näringarna och livsmedelssektorn. Det kommer också att bildas en styrgrupp med representanter från bland annat hembygdsföreningen, kommunen, Båstad-Bjäre gourmet med flera som ska ta över det fortsatta arbetet med att skapa ett matkulturcentrum.
– Vi jobbar fortfarande med en vision och för att det ska bli verklighet måste vi också hitta finansiering. Men vi tar det steg för steg. Arbetet går framåt och det finns ett stort intresse för projektet, säger Ingrid Thuresson.

Läs mer:Hembygdsparken kan få ett matkulturhus

Läs mer: Båstadbönan och bönan Marta får nytt liv