BJÄRE 2025-03-07 KL. 11:48

Friskis diplomeras för sitt arbete mot doping

Av Peter Jakobsson

All hantering av dopingpreparat är olaglig och bakom det finns kriminella nätverk. Nu har Friskis & Svettis i Båstad diplomerats inom metoden ”100% Ren Hårdträning” som innebär att de genom utbildning, policy, tillsyn och lokal samverkan med bland annat polisen jobbar aktivt med att motverka doping.

Friskis diplomeras för sitt arbete mot doping
Johanna Högberg med diplomet som visar att Friskis & Svettis i Båstad jobbar mot doping. Foto: Peter Jakobsson

Dopningen har tidigare ansetts vara ett isolerat problem inom elitidrotten men idag betraktas det som ett utbrett samhällsproblem. En arbetsmetod för att motverka doping är ”100% Ren Hårdträning” som bygger på utbildning, diplomering och samverkan mellan gym, polis, idrott och kommun.

Denna utbildning har Friskis & Svettis i Båstad genomgått och har nu blivit diplomerade inom metoden. Personalen har utbildats om anabola androgena steroider, kroppsideal, idrottens antidopingarbete, kost och kosttillskott samt polisens antidopningsarbete.

– Vi hade redan innan jobbat med att vaccinera klubben mot doping men inte på det sättet som nu med metoden ”100 Ren Hårdträning”. Nu har vi bättre handlingsplaner och policys mot doping i hela verksamheten, säger Johanna Högberg, verksamhetschef Friskis & Svettis i Båstad.

På Friskis står man för en sund träning.

– I min värld är det självklart att doping inte ska finnas på gymmen. Jag kan inte se att man kan acceptera det, säger Johanna.

Polisen i Båstad tog initiativ till att försöka få med gymmen på metoden med 100% ren hårdträning.

– Vi försökte få med oss alla gymmen i Båstad, hittills är det bara Friskis som har nappat, säger Sara Merbom, kommunpolis i Båstad.

Inom metoden finns ett samarbete mellan Friskis och polisen.

– Vi har gått med på att polisen får komma till vår träningsanläggning och göra kontroller när de vill. De har fått egna passerkort och behöver inte meddela i förväg att de kommer, förklarar Johanna.

– De på Friskis har lärt sig att se misstankar på doping och kan då tipsa oss, säger Sara.

Inom metoden "100% Ren Hårdträning" ingår ett aktivt samarbete mellan gym, kommun och polisen. Här skakar kommunpolis Sara Merbom hand med Johanna Högberg på Friskis. Ildikó Lundberg från Båstads kommun överlämnade blommorna. Foto: Peter JAkobsson

Sedan 1992 finns lagar i Sverige som förbjuder doping.

– Man får inte dopa sig enligt lag. All hantering är förbjudet, man får inte köpa, sälja eller använda. Det är precis som med narkotika och i svansen av doping finns organiserad brottslighet. Använder man dopingpreparat så göder man brottsligheten. Sen kan användandet även skapa problem inom nära relationer, misshandelsbrott och penningtvättbrott, säger Sara.

Finns det doping i Båstad?

– Finns det folk som tränar så finns det folk som dopar sig, så är det överallt. Men sen behöver det inte vara så utbrett just här men till viss del finns det överallt, förklarar Sara.

– Kanske är inte just Friskis förstavalet för de som dopar sig för att bygga muskler men det skulle kunna hända hos oss också, säger Johanna.

Enligt statistiken är det män i åldern 18-35 som är de största brukarna av dopingpreparat.

– Det har blivit en hets efter ett kroppsideal som kan locka till att vilja få snabba resultat och där kan doping komma in, säger Sara.

Friskis & Svettis är det första gymmet i kommunen som diplomeras i metoden.

– Jag skulle gärna se att fler gym ansluter sig till detta så vi är fler som jobbar tillsammans mot doping, säger Sara Merbom.

Diplomet sitter nu på träningsanläggningen så alla kan se att de arbetar aktivt mot doping.