BJÄRE 2025-05-26 KL. 05:56

Hemtjänst till sommargäster pressar Båstad

Av Carina Nilsson

Båstad tillhör de kommuner i landet som ger mest tillfällig hemtjänst till sommarboende. Det skapar stora utmaningar visar en rapport från Socialstyrelsen.
– Det är jättetrevligt att sommargästerna kommer, men det finns utmaningar med dagens system vad gäller arbetsmiljö, rekrytering av personal och kostnader, säger Suzanne Madar Bilalli som är enhetschef för äldreomsorgen i Båstad.

Hemtjänst till sommargäster pressar Båstad
Båstad tillhör de kommuner där flest i landet ansöker om tillfällig hemtjänst. Det ställer stora krav på kommunens hemtjänst. Bilden är en genrebild. Foto: Bildbyrån

Socialstyrelsen har gjort en undersökning av hur systemet med tillfällig hemtjänst fungerar för de kommuner som får fler vårdtagare under sommaren.

Båstad ligger på femte plats i landet när Socialstyrelsen mätte ökningen i procent under 2024.

– Förra året var det 65 personer som hade tillfällig hemtjänst och 2023 var det 84, så det har sjunkit något. Hur det ser ut i år vet vi inte än, säger Suzanne Madar Bilalli.

Suzanne Madar Bilalli anser att systemet borde förändras då de kommuner som utför tillfällig hemtjänst inte får full kostnadstäckning. Foto: Privat

Inställningen från Båstads kommun är att alla ska känna sig välkomna i kommunen.

– Har man bott i sitt fritidshus under många år så är det ju en fin sak att man fortfarande kan det även om man har blivit äldre och behöver hjälp från hemtjänsten. I de allra flesta fall fungerar det väl. Det är väldigt olika hur mycket hjälp som behövs, ibland handlar det bara om ett trygghetslarm, säger Suzanne Madar Bilalli.

Men det finns också utmaningar för kommunen.

– Det ställer stora krav på oss, och vi instämmer i mycket av det som framkommer i rapporten. Vi behöver få in ansökningar om tillfällig hemtjänst minst en månad i förväg, men rekryteringen av vikarier startar ofta tidigare än så. Det gör att vi alltid rekryterar extra personal, vilket tar tid och kostar pengar. Det är inte alltid så enkelt att hitta personal till äldreomsorgen men hittills har vi alltid lyckats, säger Suzanne Madar Bilalli.

I rapporten framkommer också att fritidshusen ibland är för dåligt anpassade för att hemtjänsten ska kunna jobba där.

– Vi har ett arbetsmiljöansvar för vår personal som vi inte kan tulla på. Det har hänt att vi har nekat hjälp för att arbetsmiljön har varit för dålig. Det är hemkommunen som ska godkänna bostaden och här skulle vi önska att man gjorde noggrannare kontroller så att det verkligen är tillgänglighetsanpassat, säger Suzanne Madar Bilalli.

Båstad kommun vill välkomna alla med som behöver tillfällig hemtjänst men det ställer stora krav på hemvården, uppger Suzanne Madar Bilalli som är avdelningshcef för äldrevården. Foto: Arkiv

Flera av kommunerna anser också att betalningen från hemkommunerna inte täcker de verkliga kostnaderna.

I kust och skärgårdskommuner handlar det om att hemtjänstpersonal kan behöva anpassa sig efter färjetrafiken eller ta båttaxi vilket kan öka kostnaden rejält. De kommuner som ska betala för tjänsten har inte alltid förståelse för de olika villkoren och merkostnaderna som uppstår, enligt rapporten.

– Vi anser inte heller att vi får full kostnadstäckning. Det kostar att rekrytera, vi kanske behöver extra bilar eller cyklar och det är ett jobb att fakturera och lägga scheman för att allt ska fungera och bli rätt.

Båstad erbjuder tillfällig hemtjänst för de insatser som beviljas enligt rätten till bistånd i socialtjänstlagen.

Tillfällig hemtjänst omfattar ibland bara en anslutning av personens trygghetslarm. Foto: Arkiv

– Däremot erbjuder vi inte vård enligt hälso- och sjukvårdslagen. Det kan hända att anhöriga tar med sig personer som i vanliga fall bor på ett särskilt boende och har en komplex vårdsituation. För det mesta löser man det bra med hjälp av anhöriga men ibland går det inte. Här skulle jag önska att det fanns ett tak för vilka insatser vi ska ha. Vi vill välkomna alla och ge en god och kvalitativ vård, men ibland har vi fått sätta ner foten och säga ”nej, det här går inte”, säger Suzanne Madar Billali.

Fakta tillfällig hemtjänst:

Socialstyrelsen har undersökt i vilka kommuner andelen hemtjänsttagare ökar mest i Sverige.

I juli 2024 ökade antalet med åtta procent i Båstads kommun enligt rapporten. Det var den femte högsta siffran i landet. Allra flest tillfälliga hemtjänsttagare har Borgholms kommun på Öland där siffran var 13 procent.

På andra och tredje plats kommer Sotenäs och Tanum i Bohuslän med tolv procent vardera. Därefter kommer Värmdö med åtta procent – samma siffra som Båstad.

De kommuner som utför mycket tillfällig hemtjänst är kritiska till regelverket. Kritiken handlar bland annat om att det saknas tid för att förbereda hemtjänsten, att det kan bli långa resor för hemtjänstpersonalen och att de tillfälliga bostäderna kan vara otillgängliga.

28 procent av kommunerna uppger att kostnaderna inte täcks av den ersättning som hemkommunen ska betala. Det är också hemkommunerna som bestämmer vilka ersättningar som är rimliga.

En annan sak som lyfts är att bostäderna inte alltid är tillgänglighetsanpassade och att ingen besöker bostäderna innan det fattas beslut om tillfällig hemtjänst. Det kan vara så basala saker som vatten och toalett som saknas.