BJÄRE 2022-10-30 KL. 10:00

Mötesplatsen i Dala fyllde femton år

Av Joakim Ormsmarck

I förra veckan fyllde Företagsbyn moped. Femton år har gått sedan Eljos nedlagda fabriksområde förvandlades till en levande plats för lokala företagare. Ett jubileum som firades med ballonger, dansk fläskestek och glada människor.

Mötesplatsen i Dala fyllde femton år
Mikael Bertilsson, Sara Karlsson och Magnus Bertilsson har förvaltat och utvecklat företagsbyn i 15 år. Foto: Joakim S Ormsmarck

Idag är det Mikael och Magnus Bertilsson som tillsammans med Sara Karlsson är de som förvaltar denna industriklenod. En av få på Bjäre faktiskt. Genom åren som gått har verksamheten kommit att utvecklas, växa och bli ett begrepp på Bjäre och det är en både nostalgisk och entusiastisk trio som slår sig ner med varsin kaffe i ett av konferensrummen.
– Det är svårt att fatta att det gått femton år, inleder Mikael. Men tiden har gått snabbt samtidigt som vi renoverat de här gamla lokalerna löpande under alla år.

Egentligen är det idag inte en företagsby utan tre. Under åren har Designgården och Kalkugnen tillkommit som vardera rymmer 10 respektive 20 företag.
– Faktum är att det är fyra företagsbyar, bryter Magnus in. Vi köpte Mellby Företagsby i dagarna som en födelsedagspresent, skrattar han. Här är det mestadels förråd men också en hel del företagslokaler, men det kan vi återkomma till en annan gång.

På Båstad Företagsby finns det idag ett sextiotal hyresgäster och det har varit fullt i princip sedan start. Vid öppningen räknade ägarna med att det skulle ta fem år att fylla fastigheterna, efter tre var det fullt, eller 99 procent som trion är noga med att betona.
– Vi har egentligen aldrig fullt. det är så vi vill ha det. Vi vill att våra företag ska kunna växa och krympa beroende på behoven, säger Sara.

En insikt under de första åren var att många efterfrågade mindre lokaler och kontor och inte de större ytorna som man kanske räknat med. En utmaning som löstes löpande genom att lokaler byggdes om.
– Vi ska alltid vara flexibla för våra hyresgäster och hitta lösningar, det har varit vårt koncept sedan starten och vi har egentligen aldrig ändrat i den affärsidé vi satte upp för femton år sedan, menar Sara.

Ett av de företag som vuxit inom företagsbyn är Klara Byggsystem. Gustav Rundberg och Johan Persson berättar hur de utvecklat bolaget och vuxit med nya lokaler när behovet kommit. Idag sitter företaget på andra plan i det hus som kommit att kallas Hälsohuset.
– För oss var det kanon att kunna flytta in här när vi växte, berättar Gustav. Vi har ett kanonläge idag och vi märker på våra kunder som kommer hit att de verkligen uppskattar såväl läget med naturen intill som de fantastiskt fina konferenslokalerna. Och såklart restaurangen!


Gustav Rundberg och Johan Persson kunde med sitt företag Klara Byggsystem flytta inom Företagsbyn när de växte och behövde större lokaler. Foto: Joakim S Ormsmarck


Restaurangen är ett kapitel för sig. Redan från start var det klart att det som varit matsalen på Eljos kontor skulle komma att bli en restaurang och hjärtat i byn. Genom åren har restaurangen drivits framgångsrikt av först Inger Eneman och sedan Mat & Möten, idag är det familjen Lindqvist Nilsson som står vid grytorna.
– Restaurangen är otroligt viktig, det är där företagarna ses över en kaffe, äter lunch och tar möten, berättar Sara.

Efter femton år kanske man skulle kunna tänka att verksamheten gått in i ett läge där det mest handlar om att förvalta men att luta sig tillbaka och vara nöjda är inget som ägartrion signalerar. Tvärtom. Magnus får sista ordet:
– Vi har byggt och renoverat i femton år nu och det finns hela tiden nya saker att både underhålla och utveckla, så nu siktar vi på trettioårsfesten helt enkelt.