Av Carina Nilsson
Paret som har vanvårdat hästar på Bjäre har fått nya anmärkningar vid den senaste inspektionen. En av hästarna var så halt att den fick avlivas av en veterinär och paret hade återigen för många hästar.
– Ett djurförbud närmar sig om de inte skärper sig, säger länsveterinär Juha Toropainen.
Hästägarparet, som Bjäre NU har skrivit två artiklar om tidigare, har nyligen haft en inspektion av länsstyrelsens djurskyddshandläggare, efter en anmälan som kom in under hösten. I kontrollrapporten finns flera brister gällande godtagbart hull, nödvändig vård, tillståndspliktig verksamhet och skaderisk.
Länsveterinär Juha Toropainen känner väl till paret, trots att han hanterar tusentals ärenden per år.
– De här båda personerna har kostat svenska staten massor av pengar. Utan att överdriva har vi lagt minst 300 timmar på dem genom åren, men lagkraven som ska uppnås är hårt ställda. Parets brister i djurhållningen, och tillsynen över hästarna, är inte så allvarliga att det är fog för ett omedelbart omhändertagande, då hade vi kunnat agera på ett skarpare sätt, säger han.
Det länsstyrelsen har kunnat visa är att paret bedriver hästverksamhet trots att de inte har tillstånd för detta och de riskerar nu vite på över 20 000 kronor per häst.
Paret som vanvårdat sina hästar riskerar djurförbud. Foto: Länsstyrelsen
– Det handlar om att de har för många hästar. Har man fler än nio hästar så räknas det som näringsverksamhet, och då finns det andra krav på verksamheten. Paret är underrättade om att de riskerar vite och ska svara oss inom tre veckor, säger Juha Toropainen och fortsätter:
– Eftersom de nu har fått tre förelägganden så närmar sig ett djurförbud. Att de inte har fått det tidigare beror på att en del tidigare förelägganden ligger för långt tillbaka i tiden – har det gått tio år eller mer sedan man fick ett föreläggande kan man inte längre räkna med det, säger han.
Vid det senaste besöket upptäckte djurskyddsinspektörerna också flera andra brister. Flera hästar var magra och det fanns skaderisker för hästarna i deras miljö.
– En häst hade svår hälta och hade trots det inte blivit undersökt av veterinär. Hästen hade inte heller fått den vård som den behövde och var så dålig att den fick avlivas av en veterinär. När vi påpekar detta vid besöket säger hästägarna att hästen precis har blivit halt. De kommer alltid med en förklaring som vi har svårt att motbevisa, säger Juha Toropainen.
Att paret kunnat hålla många hästar under så många år som de har gjort beror också på att det har funnits personer runt om som har stöttat dem på olika sätt.
En annan ponny hade för långa hovar. Foto: Länsstyrelsen
– När de hade för många hästar så skaffade de sig ett antal ”målvakter”. De skrev över flera hästar på personer som bodde utomlands. Det ärendet drev vi rättsligt och man kom då fram till att man inte kan bedriva tillståndspliktig verksamhet i Sverige om man samtidigt är folkbokförd utomlands, utan hästarna tillhörde paret, säger Juha Toropainen.
I Bjäreparets fall kan han också se att det egentligen finns fina förutsättningar för hästhållning. Gården där paret bor har rätt marker och stora ytor.
– Det finns väldigt goda möjligheter där, men om man varken har tillräckligt med personal för att sköta hästarna eller förmåga att se när ett djur mår dåligt eller behöver vård, då spelar ju allt det andra ingen roll, säger Juha Toropainen.