BJÄRE 2019-07-04 KL. 11:19

Tävlingspremiär på Bjäres första fälttävlansbana i Hov

Tävlingspremiär på Bjäres första fälttävlansbana i Hov

På den nyanlagda terrängbanan på Bjäre har den första fältrittstävlingen anordnats. Tävlingsformen var för dagen inverkansterräng, vilket innebär att domaren gör en bedömning på hur man har genomfört ritten tillsammans med hästen.

Lili Skaraby står bakom satsningen, och har med sitt engagemang för sporten anlagt den stora banan. Många av ryttarna har rest långväga då tävlingsgrenen inte är så stor. Både häst och ponnyklasser gick av stapeln på Tyga Gård utanför Hov.
– Tävlingen hade 31 anmälda, jättebra för att vara första gången vi anordnar en tävling här, berättar Lili.

Föreningen Bjärebygdens Hästcenter är klubben som står bakom arrangemanget för tävlingen.
– Vi har inte sysslat med fälttävlan alls tidigare utan är en traditionell dressyr och hoppklubb. Men så träffade jag Lili som letade efter någon som kunde hålla i tävlingen, och vi kände att det var något vi kunde ro i hamn tillsammans, berättar Maria Bröme från föreningen.Bjärebygdes Hästcenter fick gott betyg av de tävlande.

Johan Lundin från Halmstad är för dagen åskådare men är även tränare för några av ryttarna. Johan är dessutom en välmeriterad tävlingsryttare, rider på landslagsnivå och är för närvarande regerande Svensk Mästare på en häst som Lili äger.
– Denna bana är jättefin, idealisk faktisk. Hinderna är riktigt bra och den fantastiska utsikten över Hallands Väderö gör platsen speciell, säger Johan.

Nu finns alltså stora möjligheter för Bjäre att bli en attraktiv plats även för fälttävlan och flera av ekipagen som var på tävlingen var säkra på att de kommer komma tillbaka. Med goda möjligheter kommer fina resultat.
– Här finns ju faktiskt en landslagsryttare i fälttävlan på Bjäre, Ebba Adnervik, berättar landslagsmannen Johan.

Restaurang Hovs Hallar och RiderSport var tävlingens sponsorer. Vinnarna i de olika klasserna fick med sig fina priser hem. Felicia Österberg från Kungsbacka red hästen Sigge och var mycket nöjd med dagen, hon åkte hem med en vinst och ett presentkort på en middag för två på Hovs Hallar.
– Denna tävlingen var väldigt bra med många olika och roliga hinder, säger en glad Felicia.Representant från Hovs Hallar delade ut pris.

Mats G Andersson från Kristianstad sitter i fälttävlanskommittén och leder banbyggnadsnämnden. Han är dessutom ordförande i Swedish Eventing som är en ideell förening och verkar för att ta svensk fälttävlan framåt. För dagen var han överdomare och banbyggare. Banan var 1100 meter lång och gick ner över fälten, mot havet men fanns hela tiden i domarens blickfång.
– Att få till en bra bana kräver ett intresse för hästar och hästars sätt att röra sig och försöka hitta ett bra flyt på banan. Med de komponenterna går det rätt bra, berättar Mats.

TEXT & FOTO: ANNA MATRE