Klik venligst
BJÄRE 2024-06-13 KL. 09:24

Ticko har världens mest exklusiva modellbilar

Av Peter Jakobsson

På Sannarps industriområde i Halmstad håller Ticko Persson till med sin butik för modellbilar, han kallar det även för museum nu när det är ännu mer exklusiva konstverk som han säljer. Nyligen fick han agenturen för världens mest exklusiva modellbilar.

Ticko har världens mest exklusiva modellbilar
Petersons F1 bil i storlek 1:8 är en imponerade modell som finns i Tickos butik. Foto: Peter Jakobsson

Det var som en dröm som blev sann när Ticko Persson fick möjligheten att bli återförsäljare av världens mest exklusiva modell- och samlarbilar från tillverkaren Amalgam Collection.

– Jag har handlat med modellbilar i många år och att nu vara återförsäljare av Amalgam Collection är stort för mig, säger Ticko Persson.

Ticko har sysslat med racing och motorsport i olika former under hela livet.

– Jag har gjort allt man kan göra på en motorbana. Jag har tävlat själv, varit olika typer av funktionär, varit tävlingsledare, varit med i styrelser för motorklubbar, med mer. Det är ett stort intresse för mig, förklarar Ticko.

Tickos modellbilsbutik i Halmstad. Foto: Peter Jakobsson

Med åren så samlade Ticko på sig diverse saker kring tävlingar och motorsport.

– Det var på en samlarmarknad i Halmstad som jag insåg att det fanns stort intresse för mina saker. Jag hade då med mig bildelar men också gamla affischer, programblad och annat men sålde inget utan fortsatte att spara på sakerna.

Sen fick Ticko kontakt med en person som ville vara med och sponsra för att göra en utställning med memorabilan.

– Det blev starten på det museet som vi byggde upp på en gammal industrilokal i Anderstorp. Där började jag även samla på lite modellbilar.

Det blev fler och fler modellbilar och sen började Ticko sälja bilar och med tiden blev det från bättre och bättre tillverkare.

– Det är inga massproducerade saker utan handbyggda fina saker. Spark Models är nog min största leverantör genom åren. Sakta men säkert har jag sedan hittat andra leverantörer som passar mitt segment bra.

Ticko Persson i butiken i Halmstad. Foto: Peter Jakobsson

Det finaste märket inom modellbilar är Amalgam Collection. De bilarna har Ticko försökt att få bli återförsäljare av i många år och nu har den drömmen blivit sann.

– Det är världens mest exklusiva modellbilar. Jag var i kontakt med dem redan för flera år sedan men då hade de krav på återförsäljare som jag inte kunde leva upp till. Nu fick de upp ögonen för mig och min shop, samt det faktum att jag har ett stort sortiment och gedigen verksamhet, så nu fick jag möjligheten att bli direktleverantör. Det är väldigt hedrande, säger Ticko.

De minsta bilarna i storlek 1:18 från Amalgam Collection kostar runt 15 tusen kronor, de i storlek 1:8 kostar runt 150 tusen och de största i storlek 1:4 kostar över 400 tusen kronor.

Vem köper en modellbil för över 400 000 kronor?

– De vet jag inte riktigt för jag har inte sålt någon så dyr modell än. Men de mindre modellerna köps av samlare med stort intresse för detta, säger Ticko.

En Ferrari från modellbiltillverkaren Amalgam som gör världens bästa modellbilar. Foto: Peter Jakobsson

Kan en modellbil vara värd flera hundra tusen?

– Ja, verkligen. Det är ju som konstverk som många gånger blir värda mer med tiden, säger Ticko.

Ronnie Petersons F1 som en stor modellbil med fantastiksa detaljer. Finns till salu i Tickos butik för 100 000 kronor. Foto: Peter Jakobsson

Sedan många år huserar Ticko med sin shop på Spikgatan i Halmstad. Allt är fint displayat i butiken som nu Ticko även ser som ett museum.

– Jag brukar kalla det för motorsportkultur och det är konst som jag säljer. Därför kallar jag det nu för Tickos Racing & Museum. För med museum så blir det tydligare att det är konst jag sysslar med.

Alla modellbilar från Amalgam kommer med ett certifiakt som visar äktheten. Foto: Peter Jakobsson

Ticko driver även en webbshop där han säljer modellbilarna. Den finns på sex språk och Ticko har sålt till kunder i över 40 länder. Men vill man se på modellerna så är det fysiska butiken i Halmstad som gäller.

– Jag har inte öppet jämt men man är välkommen på eftermiddagar på torsdagar, fredagar och lördagar. Sen händer det att det kommer större sällskap på andra tider och då bestämmer vi tid. Nyligen hade jag besökare från USA samt ett stort gäng danska gäster besökte mig nyligen och de lär återkomma, avslutar Ticko.

Ticko har själv satt samman modellbilar som efterliknar de som alla svenska förare i F1 har haft vid olika tidpunkter. Foto: Peter Jakobsson