BJÄRE 2025-10-10 KL. 16:34

Två praliner från Båstad till SM-final

Av Peter Jakobsson

De tävlar med varsin unik pralin, men tränar och stöttar varandra som kollegor. Nu hoppas Carina Lovén och Hannah Gustafsson att Båstad ska ta hem guldet i årets SM i Pralinhantverk.

Två praliner från Båstad till SM-final
Hannah Gustafsson och Carina Lovén har gått till final i SM i Pralinhantverk med sina praliner ”Coco bout yuzu” och ”Guld och gröna skogar”. Foto: Peter Jakobsson

Två praliner från Båstad har tagit sig hela vägen till final i SM i Pralinhantverk 2025. Carina Lovén och Hannah Gustafsson, båda från Chocolaterian vid Norrvikens trädgårdar, har kvalificerat sig med varsin skapelse och tävlar om titeln svensk pralinmästare i Stockholm den 9 november.

Av totalt 24 bidrag från hela landet har juryn valt ut fem finalister, och två av dessa kommer alltså från samma verksamhet i Båstad. Carina Lovén deltar med pralinen ”Guld och gröna skogar”, en kombination av björnbärskonfektyr, hösthallon smaksatt med rökt hösalt och en krispig mandelpraliné. Hannah Gustafsson ställer upp med ”Coco bout yuzu”, där en yuzukonfektyr möter kokosganache, rostad kokos och bipollen.

– Det är helt otroligt. Av alla bidrag från hela Sverige är vi två av fem finalister. Att båda kommer härifrån känns nästan overkligt, säger Carina Lovén.

Carina Lovén i full färd med att göra praliner. Foto: Peter Jakobsson

För henne är detta tredje gången i SM. Hittills har det inte blivit någon seger, men i år hoppas hon på revansch.

– Nu gäller det. Jag har varit nära innan men aldrig nått hela vägen. Den här gången vill jag verkligen ta hem det, berättar hon.

Hannah Gustafsson tävlar för andra gången. Hon beskriver sitt bidrag som en lekfull kombination av syrligt och tropiskt.

– Jag ville utgå från yuzun, den där friska, lite oväntade smaken, och bygga en pralin runt den. Sen fick jag arbeta mig fram, testa och testa tills allt föll på plats, förklarar hon.

Hannah Gustafsson spritsar fyllning i praliner. Det är många steg bakom en fulländad pralin. foto: Peter Jakobsson

Båda framhåller att de snarare ser sig som lagkamrater än konkurrenter.

– Vi gör detta tillsammans, även om vi tävlar var för sig. Vi rådfrågar varandra, smakar på varandras praliner och stöttar hela vägen, säger Hannah.

– Ja, jag kommer inte att nocka Hanna innan vi går upp på scen, skrattar Carina.

Finalen består av två moment: dels bedömningen av de praliner som kvalificerat sig på förhand, dels en utmaning på plats där deltagarna under tre timmar ska skapa en ny pralin med kaffe från Zoégas, rom från Diplomático och choklad från Valrhona som givna ingredienser.

– Normalt tar det minst två dagar att göra en pralin. Att pressa in det på tre timmar blir en enorm utmaning, säger Carina.

– Det är extremt stressigt, men också roligt. Vi har redan börjat öva tillsammans på jobbet och på lediga dagar hemma. Vi vill båda känna att vi är förberedda, säger Hannah.

Pralinerna ”Guld och gröna skogar” och ”Coco bout yuzu” finns redan nu att köpa på Chocolaterian, och intresset är stort.

– Vi har fått så fin respons från kunderna. De säger att det är något speciellt med de här pralinerna. Och vem vet, kanske får vi kalla dem för SM-vinnare efter den 9 november, säger Carina.

Hannah Gustafssons pralin ”Coco bout yuzu” och Carina Lovéns pralin ”Guld och gröna skogar” är båda finalister i SM i Pralinhantverk. Foto: Peter Jakobsson

När de blickar framåt hoppas båda på ett resultat som sätter Chocolaterian ännu tydligare på kartan.

– Vår dröm är pallplats för oss båda två. Det är svårt att tävla i smak, men vi har gjort allt vi kan. Resten ligger i juryns händer, säger Carina.

– Vi är redan så stolta, oavsett hur det går. Men visst hade det varit häftigt om Båstad tog hem guldet, tillägger Hannah.

Den 9 november avgörs det vilken pralin, och vilken pralinmakare, som får titulera sig svensk mästare i pralinhantverk 2025. Kanske blir det någon av tjejerna från Chocolaterian.