Klik venligst
FÖRSLÖV 2023-02-15 KL. 14:40

Femteklassare tog sig till kvartsfinal

Av Carina Nilsson

Klass 5A i Förslövs skola är en av fyra skolor som tävlar om att bli bäst i tävlingen Vi i femman i P4 Radio Kristianstads distrikt. Den 21 mars är de i kvartsfinal och tävlar mot Borrby skola.

Femteklassare tog sig till kvartsfinal
Eleverna i klass 5A på Förslövs skola skrev så bra resultat att klassen nu har gått vidare till kvartsfinal i Vi i femman. Foto: Carina Nilsson

En kollega till 5A:s klasslärare Annika Terneus påminde henne om att det var dags att anmäla sin klass till tävlingen Vi i femman. De 24 eleverna i klassen skrev testet så bra att de tog sig vidare.
– Eleverna är aktiva och har en positiv inställning till sitt skolarbete, och det är jätteroligt för klassen att de har gått vidare, säger hon.

Klassen har nyligen varit på flera studiebesök där de bland annat har besökt en laxodling i Munka Ljungby och en vattenkraftstation i Klippan, när de har läst om just vattenkraftverk.
– På förmiddagarna kan vi boka kommunens bussar för utflykter i närområdet. Det är väldigt bra och det kompletterar det vi gör i klassrummet, att få se hur det fungerar på riktigt, säger Annika Terneus.

Att eleverna också har lärt sig mycket visar resultatet av Vi i femman-tävlingen. För att komma med i Vi i femman får hela klassen svara på 25 stycken frågor. De klasser som får det högsta snittet går vidare till kvartsfinal.
– Det är hela klassens resultat som räknas så här långt, men nu kommer de två elever som fick bäst resultat att fortsätta tävla, säger Annika Terneus.


Ester Widén och Jasmine Persson kommer att representera klassen i kvartsfinalen. Foto: Carina Nilsson


De två eleverna som representerar klassen är Ester Widén och Jasmine Persson.
– Det känns kul att vi gick vidare, vi håller på att öva lite på de områden vi inte kan så bra. Sport är ett sådant, säger de.

Båda tjejerna har matte som sitt favoritämne.
– Tyvärr var det bara en mattefråga sist men det kanske kommer fler i kvartsfinalen, säger de.

Ester och Jasmine är försiktiga med att sia om hur tävlingen går.
– Jag tror inte vi vinner hela tävlingen men kanske kvartsfinalen, säger Ester.

Den 21 mars tävlar alltså Förslövs skola mot Borrby skola. Totalt är det åtta klasser som tävlar i P4 Kristianstads distrikt och 200 klasser i hela landet. De tre bästa klasserna går vidare till riksfinalen som sänds i både P4 och SVT.

Förra året vann Sandlyckeskolan i Torekov P4 Kristianstads distriktstävling.

Fakta: Följande skolor tävlar i kvartsfinalen P4 Kristianstad
Kvartsfinal 1 Måndag 20 mars Kvidinge skola 5A Åstorp - Sånnaskolan 5C Åhus
Kvartsfinal 2 Tisdag 21 mars Borrby skola 5A Borrby - Förslövs skola 5A Förslöv
Kvartsfinal 3 Onsdag 22 mars Toftaskolan 5A Munka Ljungby - Silviaskolan 5A Hässleholm
Kvartsfinal 4 Torsdag 23 mars Fjälkestads skola 5A Fjälkestad - Villanskolan 5A Ängelholm