Klik venligst
GREVIE 2022-12-08 KL. 16:00

Almgården har blivit certifierat Silviahem

Av Carina Nilsson

Almgården i Grevie har fått en Silviahemscerfitiering. Cerfieringen är en kvalitetsstämpel för god vård och omsorg. Under torsdagen delades det ut diplom och blommor till alla anställda samt cheferna i Sessionssalen i kommunhuset.
– Det är lite av en dröm att få den här certifieringen, säger Annika Müller-Hansen som är enhetschef på Almgården.

Almgården har blivit certifierat Silviahem
Annika Müller-Hansen tog emot Almgårdens diplom, underskrivet av drottning Silvia, från Inga-Lill Winqvist från Stiftelsen Silviahemmet. Foto: Carina Nilsson

Almgården blev boende nummer 166 i världen att få Silviahemscertifieringen berättar Inga-Lill Winqvist och Ulrika Granér från Stiftelsen Silviahemmet.
– Det är drottning Silvia som har initierat det här efter att hennes mamma fick en demenssjukdom. Drottningen är även ordförande i stiftelsen och väldigt engagerad. Det är också roligt att det blir fler och fler vårdboenden som vill ha den här kvalitetsstämpeln som certifieringen innebär, säger Ulrika Granér.

Inga-Lill Winqvist har under våren utbildat all personal på boendet.
– Det har varit så roligt att få arbeta med er och alla är med råge godkända, säger hon.

Monica Nilsson och Marie-Louise Karlsson har jobbat många år inom vården och tycker att det känns väldigt bra.


Marie-Louise Karlsson och Monica Nilsson har jobbat många år på Almgården och gläds åt utmärkelsen. Foto: Carina Nilsson


– Vi tycker det är super, äntligen. Vi har jobbat mycket efter det här redan men nu blir det mer på ett organiserat sätt, framför allt hur vi jobbar med reflektion, säger Monica Nilsson.
– Dessutom ska certifieringen förnyas vart tredje år vilket gör att vi kommer att hålla det vid liv, annars är det lätt att nya saker rinner ut i sanden, säger Marie-Louise Karlsson.

Båda vill också slå ett slag för att fler demensboenden skulle se ut som Almgården som är byggt så att de boende kan gå runt, och där allt finns i markplan.
– Många personer med demens blir ”vandrare” det ligger i sjukdomsbilden, men att kunna gå runt gör att de inte känner sig instängda så det är en mycket bra lokal för dementa, säger Monica Nilsson.

Annika Müller-Hansen, som är enhetschef på Almgården, är väldigt glad åt certifieringen och stolt över sin personal.


Medarbetarna belönades både i grupper och enskilt. Här är det avdelningen Åsen som får diplom. Foto: Carina Nilsson


– Vi har redan anställda som är väldigt empatiska, trygga och duktiga i sitt arbete. Med certifieringen säkerställer vi att alla gör lika och de anställda kommer att få tid till reflektion och att kunna diskutera svåra saker på ett nytt sätt. Jag tror att det kommer gynna kunskapsöverföringen mellan de som är mer rutinerade och de nya, säger hon och fortsätter:
– Det är också bra att alla anställda, även de som inte är vårdpersonal, och vi chefer har gått utbildningen och att det följs upp vart tredje år. Det är ganska stort att få den här certifieringen så det känns väldigt roligt.

Även kommunstyrelsens ordförande Johan Olsson Swanstein (M) deltog vid certifieringen tillsammans med vård- och omsorgsnämndens ordförande Ulf Jiewertz (M).
– Det är kul att få vara med här idag och jag har en innerlig förhoppning om att kompetenshöjningen kan ge ringar på vattnet. Det är också viktigt att de får med anhörigperspektivet – vården har en jättestor betydelse för de anhöriga, säger Johan Olsson Swanstein.