Klik venligst
NÄRINGSLIV 2021-09-18 KL. 06:16

5000 följde Sveriges största digiloga hållbarhetskonferens

Av Joakim Ormsmarck

Den 16 september arrangerade A Sustainable Tomorrow tillsammans med huvudpartners den åttonde upplagan av sin hållbarhets- och framtidskonferens. Årets fokusområde var Regenerative Business. Evenemanget följdes av cirka 5000 personer på ett 40-tal lokala hubbar runt om i landet.

5000 följde Sveriges största digiloga hållbarhetskonferens
Fredrik Moberg, grundare av Albaeco, föreläste om biomimikry på hållbarhets- och framtidskonferensen A Sustainable Tomorrow. Fotograf: AST/Tom Landgren

A Sustainable Tomorrow är en mötesplats för hållbarhetsinriktade aktörer från näringslivet, den offentliga sektorn, civilsamhället och akademin. Årets konferens inleddes med ett tal av Cecilia Ekholm, Sveriges ambassadör för hållbart företagande. Därefter presenterades årets fokusområde av Laura Storm, expert på regenerativt företagande och ledarskap.Regenerative Business är ett systemperspektiv som baseras på lärdomar från naturen för att skapa mervärde och accelerera positiv samhällsförändring.

Publiken fick bland annat lyssna till två internationella föregångare inom regenerativt företagande; Galahad Clark, vd Vivobarefoot och Eva Karlsson, grundare Houdini Sportswear. Forskaren Fredrik Moberg föreläste om biomimikry, det vill säga smarta, hållbara lösningar inspirerade av naturen. Jenny Lindén Urnes, ägare Lindéngruppen, och Jakob Trollbäck, grundare The New Division, berättade om sitt samarbete kring The Inner Development Goals – ett nytt ramverk för de förmågor, kvaliteter och färdigheter som krävs för att framgångsrikt nå de Globala målen för hållbar utveckling.

Sist ut på scen var Sveriges tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt som gjorde sitt sjätte framträdande på A Sustainable Tomorrow. Han bjöd på en internationell omvärldsanalys av aktuella hot och möjligheter kopplade till denhållbara omställningen.

Konferensen livesändes via ett 40-tal hubbar från Luleå i norr till Ystad i söder. Bland hubbarna fanns både kommuner, näringslivsorganisationer, utbildningsanordnare och föreningar. Till exempel ProCivitas privata gymnasium i Helsingborg där samtliga elever i årskurs 3 deltog. Delar av programmet visades dessutom för en internationell publik genom Nordic House i Kapstaden, Sydafrika.

Utmärkelsen A Sustainable Prize 2021 tilldelades ekologen Pella Thiel för hennes arbete med att göra storskalig miljöförstöring (ekocid) till ett internationellt brott. Priset består av en bronsskulptur designad av Agneta Gynning.
– Sedan 2015 har A Sustainable Tomorrow arbetat med gränsöverskridande möten som ett
viktigt verktyg för att öka genomförandekraften i alla sektorers hållbarhetsarbete. I år
etablerades en ny mötesform på bred front i Sverige, den digiloga, som kombinerar
styrkorna med det mänskliga mötet, mer eftertraktat än någonsin, med alla de synergier och
hållbara effekter som det digitala nu ger oss. Vi är bara i början och under stor utveckling,
men drygt 40 hubbar och 5000 deltagare visar att många vill vara med och bygga
morgondagens mötesform, säger Bo Nilsson, grundare av A Sustainable Tomorrow.