Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
NÄRINGSLIV 2021-11-10 KL. 15:31

Båstad Turism & Näringsliv Holding köper hälften av kommunens del i flygplatsen

Båstads kommun har sålt hälften av sina aktier i Ängelholm Helsingborg Airport till ett dotterbolag till Båstad Turism & Näringsliv. Bakom finansieringen av affären står 27 företag och privatpersoner som tillsammans lagt ihop köpeskillingen på 2,5 miljoner.

Båstad Turism & Näringsliv Holding köper hälften av kommunens del i flygplatsen

Det var på dagen sextio år efter att det första civila flygplanet lyfte från Ängelholm som den anrika flygplatsen bytte ägare. Den första september förra året stod det klart att sju kommuner i nordvästra Skåne förvärvat flygplatsen från PEAB via det gemensamt ägda bolaget Ängelholm Helsingborgs Flygplats Holding AB.

Men när Bjuv, Helsingborg, Höganäs, Klippan, Perstorp och Ängelholm valt att låta kommunen stå för hela ägandet valde Båstad en annan väg som nu i dagarna gick i mål när det blev klart att kommunen sålt halva sitt innehav Båstad Turism & Näringsliv Holding AB som äger 4,9 procent av flygplatsen.

Men om Båstads upplägg för köpet är annorlunda så är dess finansiering minst sagt lika speciell för Båstad Turism & Näringsliv AB, som äger det ny bolaget, har finansierat den nya satsningen helt med externa finansiärer från det lokala näringslivet. Redan i samband med att flygplatsen såldes förra året säkrades näringslivets del upp med inte mindre 27 privata finansiärer och lokala företag som tillsammans lade ihop de 2,5 miljoner kronorna som krävdes.

Bland finansiärerna hittar vi allt från privatpersoner och mindre företag upp till stora företag som Lindab och Båstad Tennis & Hotell AB.
– Jag menar att det är av största vikt att flygplatsen finns kvar – det är en av förutsättningarna för att vi på Lindab och andra stora bolag ska kunna bedriva verksamhet på Bjärehalvön på lång sikt. Det handlar bland annat om att det ska vara enkelt för våra kunder och leverantörer att kunna resa till oss när de besöker våra fabriker på Bjäre. Men flygplatsen behövs också för att vi ska kunna knyta till oss de absolut bästa medarbetarna och säkra tillgången på kompetens, säger Joakim Lönnberg, regionchef Norra Europa på Lindab.

Även Anders Nelson som är VD för Båstad Tennis & Hotell AB håller med om betydelsen av flygplatsen för hela regionen. Bolaget är också den aktör som gått in med det största beloppet, en miljon kronor.
– Vi har stort fokus på Nordvästra Skåne och möjligheten att ta sig hit på ett snabbt och smidigt sätt är av största vikt för våra verksamheter. Ängelholm Helsingborg Airport bidrar i väldigt hög grad till detta. Så vår insats och vilja att vara en del i att behålla flygplatsen känns självklar, kommenterar Anders Nelson, VD på Båstad Tennis & Hotell AB.

Beloppen som de enskilda finansiärerna bidragit med ligger mellan 25 000 kronor och en miljon vilka har lånats in räntefritt och ovillkorat till det nybildade bolaget. Johan Olsson Swanstein (M), kommunstyrelsen ordförande, är mycket nöjd med lösningen.
– Jag är både glad och stolt över denna unika lösning. När vi förhandlade kring flygplatsen var det tryggt att veta att näringslivet i vår kommun dels såg värdet av att behålla flygplatsen och dels var beredda att gå in som ägare tillsammans med oss. Vi tillsammans med näringslivet borgar för ett aktivt och positivt ägandeskap av flygplatsen för framtiden.

Text: Joakim S Ormsmarck
Foto: Peter Jakobsson