NÄRINGSLIV 2022-02-20 KL. 08:00

Koenigsegg bygger ny spektakulär fabrik i Valhall

Av Peter Jakobsson

Hypersportbilstillverkaren Koenigsegg ska bygga en ny stor fabrik i Valhall Park. Fabriken ska innehålla produktionslinjen för den nya modellen Gemera men också kontor, lounge, showroom och butik. Ytterligare 250 personer kommer få jobb när produktion drar igång.

Koenigsegg bygger ny spektakulär fabrik i Valhall

Nu har Koenigsegg i Ängelholm släppt bilder och information om den nya fabriken de ska bygga invid den befintliga i Valhall Park. Företaget expanderar kraftigt inför att produktionen av den nya modellen Gemera ska starta. Invid flygplatsen på Valhall Park har biltillverkaren producerat några av världens snabbaste bilar som gjort stort avtryck bland bilentusiaster. Nu tar de nästa steg och bygger ut storskaligt.

För två år sedan presenterade Koenigsegg en helt ny modell. Denna gång överraskade Koenigsegg bilvärlden med en hybridbil med totalt 1600 hästkrafter och plats för fyra vuxna personer. Modellen Gemera kommer kräva stora resurser och det är den som sa byggas i den nya fabriken. Nya fastigheten kommer angränsa till den befintliga och ha en typ av dragspels-design som gör att ljusinsläppet maximeras i den stora fabriken.
Fastigheten ska förutom produktionslinje för Gemera innehålla kontor, butik, showroom och en ultramodern lounge. Utöver detta planeras även för ett upplevelsecenter där besökare till Valhall Park kan se gamla och nya Koenigseggbilar och ta del av företagets utveckling genom åren.
För att bygga Gemera och utveckla företaget enligt planerna krävs också mer personal. Till slutet av 2023 ska de anställa ytterligare 100 ingenjörer och 150 personer till produktionen. Totalt kommer då Koenigsegg i Ängelholm ha runt 800 anställda.