Av Carina Nilsson
Båstad ridklubbs styrelse föreslår att föreningen läggs ner.
I dagsläget är det ingen av föreningens 200 medlemmar som vill ta på sig styrelsearbetet och bara två personer i den nuvarande styrelsen kan tänka sig att sitta kvar. Därmed uppfylls inte kraven på en styrelse enligt stadgarna.
Båstads ridklubb har, i likhet med många andra ridskolor i landet, haft några riktigt tuffa år ekonomiskt i spåren av pandemin, hög inflation och kraftigt höjda kostnader för att hålla häst.
– Under och efter pandemin minskade intäkterna från olika tävlingar drastiskt. Efter det har priset på foder och strö höjts och vi har precis som många andra känt av höjda räntor och höga elpriser, säger Marita Mårtensson som är ordförande i ridklubben.
Ridklubben har det senaste året jobbat hårt för att komma till rätta med ökade utgifter och minskade intäkter. De har bland annat tvingats att säga upp personal och jobba mer ideellt. De har jobbat med bakluckeloppis och hyrt ut cafeterian. Medlemmarna har sålt Bingolotter och förhandlat fram ett förmånligare avtal för hästarnas försäkringar. Ridklubben beviljades också ett amorteringsfritt år av Båstads kommun under 2024.
Marita Mårtensson tog på sig ordförandeposten i Båstads ridklubb under ett år. Nu behöver föreningen en ny ordförande och flera nya styrelseledamöter om den ska leva kvar. Foto: Arkiv
– I år har vi för första gången på länge gått på plus men det hjälper inte när det finns stora underskott sedan tidigare, säger Marita Mårtensson.
Föreningen har tappat 49 medlemmar mot förra året, vilket tros bero på att många familjer har det tufft ekonomiskt. Även tävlingsverksamheten minskade 2024 jämfört med 2023 med 35 procent färre starter. I ridskolan minskade antalet ridande per vecka från 121 till 101 per vecka, jämfört med vårterminen 2023.
– Vi kämpar med näbbar och klor för att få ihop det här, vi fick in över 67 000 kronor på Bingolotterna, men man skulle ha tagit tag i ekonomin långt tidigare. Det har varit rejäla minussummor 2021, 2022 och 2023. Trots alla kostnadsökningar har man inte höjt hyrorna för de som har hästar uppstallade här. Det menar jag är grunden till de ekonomiska problemen, säger Marita Mårtensson.
Marita, som är 75 år, är själv en av dem som har jobbat mest ideellt. Hon har lagt två dagar per vecka på arbete med hästarna och stallet under hela året.
– Under en period var jag här fem dagar i veckan under fyra veckors tid när vår enda kvarvarande anställd var sjuk. Det var in- och utsläpp av 18 hästar samt skötsel av de tio ridskolehästarna. Det är djur vi har i verksamheten och de måste skötas, men det här är ingen hållbar lösning på sikt. Antingen måste de som hyr in sig sköta mer själva eller måste man höja hyrorna för att få ekonomi för ytterligare en anställd, säger Marita Mårtensson.
Årsstämman i ridklubben kommer att hållas nästa vecka. Marita Mårtensson kommer inte själv att ställa upp för omval.
Ridklubben har flera ekonomiskt tuffa år bakom sig. Bland annat installerades LED-belysning i ridhuset för att få ner elräkningen. Foto: Arkiv
– När jag tillträdde sade jag att det var för ett års tid och det håller jag fast vid. Jag hoppas att det finns andra som är beredda att ställa upp trots allt och att man inser att det måste bli ordning på ekonomin för att det ska fungera långsiktigt.
Efter årsstämman har föreningen en månad på sig att hitta personer till styrelsen. Går det inte får föreningen läggas ner. Om det skulle inträffa hoppas Marita att det går att rädda ridskolan.
– Jag för en dialog med kommunen och har total transparens gentemot dem i det här. Ridskoleverksamheten gick ändå med ett litet plus i år och jag tror att ridskolan kan räddas om den frikopplas från den övriga verksamheten. Där är jag också beredd på att göra en insats även i framtiden, säger hon.
Båstads ridklubb har kämpat med ekonomin i flera år nu och föreningen riskerar att läggas ner om inte nya krafter tar vid i styrelsearbetet. Foto: Carina Nilsson