Klik venligst
TOREKOV 2024-06-03 KL. 11:45

Bertils tredje bok – med nedslag i historien

Av Peter Jakobsson

Nu släpper Bertil Wulff den tredje och sista delen i bokserien Sjöfolkets by, nu med undertiteln Nedslag i Torekovs historia. I böckerna har Bertil samlat kapitel med berättelser om Torekov som vissa varit publicerade förr i bland annat Bjärebygdens årsböcker. Denna sista del innehåller mer nytt och unikt material än tidigare.

Bertils tredje bok – med nedslag i historien
Bertil Wulff släpper nu trrdje och sista delen av bokserien Sjöfolkets by. Denna gång med undertiteln Nedslag i Torekovs historia. Foto: Peter Jakobsson

– Det är i denna bok egentligen bara tre artiklar som har förekommit tidigare i Hembygdsföreningens årsbok. De har jag dock bearbetat då jag idag vet lite mer än vad jag visste när jag skrev dem, förklarar Bertil Wulff.

I boken är det totalt 17 kapitel, eller artiklar som Bertil benämner dem, och det är en blandning av berättelser från byns förflutna. Bland annat hur man på 1690-talet ville inpränta i Torekovborna vem som var kung över Skånelänen och hur kyrkans vattenkvarn i Ängelsbäck genererade lön till prästen. Det finns också att läsa om Torekovs styrisman och byfogde under 1700-talet, Edvard B. Wennerberg, hur byns flygsandfält blev skyddsskog och om byns skola under 300 år.

– Skolan i Torekov startade i ett eget skolhus redan 1770 vilket var väldigt tidigt, de flesta andra skolor startade upp med folkskolereformen på 1840-talet. Jag har samlat berättelser om det och skolans utveckling i ett av kapitlen, berättar Bertil.

Boken är rikt illustrerad med bilder i alla kapitel.

– Det är bilder jag hittat i olika arkiv och kunna sätta i sitt sammanhang, många av dem har inte publicerats förr, berättar Bertil.

I boken finns även avsnitt om sjöfarten, om skeppsporträtt, ortens världsomseglare och om en seglats bland grynnor och skär utefter Bjäres kust.

De första två delarna i bokserien Sjöfolkets by kom ut 2020 och 2021 och kompletteras nu med sista delen. Bertil anordnar ett boksläpp lördagen den 15 juni klockan 15-17 i Församlingshemmet vid kyrkan i Torekov.

– Då kommer jag att hålla ett litet kort anförande och berätta om delar av boken. Sen blir det även ett litet glas vin och ett litet tilltugg och så hoppas jag att några vill köpa boken, säger Bertil Wulff.

Från den 16 juni kommer boken finnas att köpa på turistbyrån och ICA i Torekov.

Sjöfolkets by - Nedslag i Torekovs historia. Skriven av Bertil Wulff.