Klik venligst
TOREKOV 2024-04-25 KL. 16:07

Bus och lek i Fiskebyns ”nya” förskola – men plats för fler

Av Peter Jakobsson

Sedan skolan i Torekov stängde fick förskolan Fiskebyn möjlighet att ta större lokaler i anspråk. De renoverades under några månader och sen fick förskolan flytta in. För att fira de nya lokalerna fixade de fest och öppet hus. Barnen var på topphumör när det firades med lekar, pyssel, fika och frågesport.

Bus och lek i Fiskebyns ”nya” förskola – men plats för fler
Alla hade kul när Fiskebyns förskola firade in de nya lokalerna med fest. Foto: Peter Jakobsson

Tidigare var det fritids och förskoleklass i lokalerna. I höstas började renoveringen och i februari flyttade förskolan in. Nu var det dags för lite kalas för barnen och föräldrarna för att fira att de kommit in i och trivs med de nya lokalerna. Det var ballonger, tipsrunda, roliga lekar, även god fika med muffins och melon väntade. Tjo, tjim och skratt gjorde ljudnivån hög men det var bara glädje i luften.

En stor fördel jämfört med tidigare är att de nu har de bättre plats och eget kök och matsal.

– De har nu en egen buffé med mat och barnen tycker det är spännande och roligt. Men framför allt är det nu lokaler som är anpassade för förskoleverksamheten, berättar Julia Svensson som jobbar på förskolan.

De gamla lokalerna var ganska slitna.

– Skicket är bättre och det är viktigare än storleken, säger Beatrice Palménius som jobbar med de yngre barnen på avdelningen Snäckan.

Beatrice Palmenius och Julia Svensson jobbar båda på Fiskebyns förskola och hade smikat sig lite annorlunda ut sig dagen till ära. De trivs båda mycket bra i de nya lokalerna. Foto: Peter Jakobsson

Dagen till ära var pedagogerna lite utklädda till barnens förtjusning. På Julias avdelning Blåmusslan, där de äldre barnen går, sitter Viggo och Holger och leker med det stora legot.

– Jag brukar bygga, mest bilar, berättar Viggo och letar bitar som kan passar samman.

Julia och Beatrice leker med Viggo och Holger. Foto: Peter Jakobsson

Lite senare skulle barnen få god-fika med morotsmuffins och melon. En som var exalterad över detta var Ingrid som snart fyller fem.

– Det är fest i dag och då får man muffins!, säger Ingrid som trånar efter att få hugga in i godsakerna.

Ingrid hade varit med och bakat muffinsarna men hon ska inte bli bagare när hon blir stor.

– Jag ska jobba med delfiner!, säger Ingrid självsäkert.

Ingrid förklarade att hon vill jobba med delfiner när hon blir stor. Foto: Peter Jakobsson

Även ute i sandlådan var det full fart. Pedagog Frida hade klätt ut sig till kråka och lekte med barnen. Liam, 5 år, grävde för fullt i sanden medan Otto, 2 år, var lite trött och mer nyfiken på fotografen som var på besök.

– Tror ni vi hittar några djur i sanden idag?, frågar Frida barnen när de gräver.

Otto var lite trött och mer intresserad av fotografen än av att gräva efter ett tag. Foto: Peter Jakobsson

Förskolans rektor Camilla Johansson hade inte spökat ut sig men gladdes åt stämningen.

– Lokalerna har blivit helt fantastiska och är verkligen anpassade till barnens behov så de kan klara sig mer självständigt i miljöerna. Barnen tycker det varit bra sedan första dagen, även personalen, säger Camilla.

Läget vid kyrkan mitt i byn ser Camilla som en stor fördel.

– Det är en liten charmig förskola med närhet till både skog och hav. Nu har vi även tillgång till en stor utemiljö när vi har hela skolgården.

Camilla Johansson är rektor på förskolan. Foto: Peter Jakobsson

Förskolan är långt från fullbelagd. Nu är det 23 barn men det finns plats för 46.

– Som det ser ut i dagsläget så har vi samma barnantal till hösten men sen vet inte hur det blir i det längre perspektivet. Men personalen som jobbar här brinner verkligen för den lilla förskolan som ligger nära många fina miljöer, avslutar Camilla.