Klik venligst
TOREKOV 2024-07-03 KL. 14:20

Förening vill bygga nytt i hamnen

Av Carina Nilsson

Torekovs båt- och segelsällskap, TBSS, vill bygga ett nytt hamnkontor i Torekovs hamn.
– Vi behöver verkligen en bättre arbetsplats för våra hamnmästare, säger Peter Ekelund som är ordförande i föreningen.

Förening vill bygga nytt i hamnen
Kontoret är för litet för att fungera som arbetsplats och därför behöver man bygga nytt, berättar Peter Ekelund och kikar in i det lilla rummet. Foto: Carina Nilsson

TBSS arrenderar hela hamnområdet av Båstads kommun och ansvarar också för att driva hamnen.

– Det är ett lite unikt samarbete och ett stort ansvar för en ideell förening. Vi har 7500 gästnätter, 450 fasta båtplatser, Sjöräddningen och Väderötrafiken. Dessutom ska hamnen fungera för kustbevakningen och militären, säger Peter Ekelund.

Hamnkontoret som det ser ut idag. Foto: Carina Nilsson

För det operativa och löpande arbetet ansvarar anställda hamnmästare. Under högsäsong är de fyra personer som har sin arbetsplats i hamnkontoret där de delar på några få kvadratmeter.

– Det är 40 år sedan det gjordes några stora investeringar i hamnen. Kontoret är en blygsam byggnad som med ett uppdämt renoveringsbehov. Det är ingen bra arbetsplats som det ser ut idag, det behöver verkligen göras något, säger Peter Ekelund.

Det nya hamnkontoret, vy från nordväst. Bild: Friländer arkitektur

Den nuvarande byggnaden kommer att rivas och det som idag är soprum och plats för återvinning kommer att flyttas närmare parkeringen.

– Det blir bättre på alla vis. Sopbilarna slipper rulla ut på piren för att hämta sopor och vi kan få en lite större byggnad genom att använda den ytan, säger Oskar Stenberg som är hamnmästare.

Det nya hamnkontoret sett från norr. Bild: Friländer arkitektur

Föreningen har sökt och fått bygglov för en ny byggnad på samma plats. Det huset blir cirka 50 kvadratmeter stort och ska användas som arbetsplats för hamnmästarna och av medlemmarna i TBSS.

– Vi bygger det i samma stil som lotsutkiken så det ska passa väl in i miljön, säger Peter Ekelund.

Hamnen är lite av byns hjärta, menar Peter Ekelund som är ordförande i TBSS och hamnkapten Oskar Stenberg. Foto: Carina Nilsson

Föreningen har fått bygglov och hoppas att de kan komma i gång i mitten av september. Projektet beräknas kosta cirka två miljoner kronor. Föreningen finansierar allt själv, med egna medel och med bidrag från medlemmarna.

– Byggnaden ska bli gedigen och hålla för alla påfrestningar i form av väder och vind, det är verkligen ett utsatt läge här. Vår förhoppning är att det ska vara klart till nästa säsong, säger Peter Ekelund.

Platsen som idag är soprum och källsortering flyttas närmre parkeringen vilket skapar mer utrymme i det nya hamnkontoret berättar Peter Ekelund och Oskar Stenberg. Foto: Carina Nilsson