Klik venligst
TOREKOV 2022-11-13 KL. 08:00

Professorn som blev barnboksförfattare

Av Carina Nilsson

Bjärebon Nils Ekelund är professor i växtfysiologi och har forskat om plankton under nästan hela sitt yrkesliv. Nu startar han en ny karriär som barnboksförfattare.
– Jag vill verkligen väcka intresse för biologi och naturvetenskap och då gäller det att börja i tid, säger han.

Professorn som blev barnboksförfattare
Nils Ekelund bor numera utanför Torekov och har alltid varit fascinerad av livet i havet. Foto: Privat

Idén om att skriva en barnbok har funnits hos Nils Ekelund ända sedan hans egna barn var små.
– Sedan har den kommit att växa sig starkare under tiden som jag har undervisat blivande lärare i naturvetenskapliga ämnen på Malmö universitet. Många tycker att det är svårt och intresset är lågt, säger han.

När Nils dessutom gick ner på halvtid blev det tid över och han bestämde sig för att förverkliga idén.

Nu är hans första barnbok klar och kommer att släppas i handeln senare i november. Boken har fått titeln Planktonet Prillis – minst och viktigast i havet.
– Jag har forskat om plankton under väldigt många år. Jag har studerat deras liv och hur de förflyttar sig. Plankton är väldigt viktiga och de står för fotosyntesen i havet kan man säga. De tar upp lika mycket koldioxid som jordens alla träd, därför är de också väldigt viktiga för klimatet, säger Nils och fortsätter:

– Många andra barnböcker fokuserar på stora djur, men jag kände att det är viktigt att också berätta om naturens allra minsta och hur viktiga de är för balansen i naturen. Blir det fel kan plankton också bli gifitga.


Planktonet Prillis är Nils Ekelunds första barnbok, men en uppföljare är redan planerad. Foto: Carina Nilsson


Nils har själv alltid haft ett stort intresse för havet. Han växte upp i Malmö men somrarna tillbringades i familjens sommarhus på Bjäre.
– Alla fina badstränder och närheten till havet har inspirerat mig både i mitt yrkesval och till att skriva den här barnboken, säger han.

Bokens illustrationer är gjorda av Sara Edström och Nils dotter Sofia Ekelund har stått för den grafiska formen.
– De har fått fria händer och det har blivit väldigt bra, säger Nils.

Även förlaget var nöjda och har redan beställt en uppföljare.
– Det ska bli jätteroligt att få fortsätta berätta om livet i havet och jag hoppas verkligen att böckerna kan hjälpa till att väcka intresse för biologi och allt spännande liv i havet, säger han.