TOREKOV 2023-01-20 KL. 14:31

Torekov kan få nytt havsbadhus

Av Carina Nilsson

Det är fyra år sedan Torekovs varmbadhus förstördes i en brand. Nu ligger Torekovs turist- och badförening i startgroparna för att börja samla in pengar till ett nytt havsbadhus som ska uppföras på platsen där varmbadhuset låg.
– Vi hoppas att vår vision ska bli verklighet och bidra till att byn får en träffpunkt och mer aktivitet året runt, säger Anna Löwenhielm från föreningens projektgrupp.

Torekov kan få nytt havsbadhus
Havsbadhuset ska bestå av två byggnader som binds samman med en relaxavdelning. Terassen bjuder på utiskt över Hallands Väderö.Foto: Klarblå arkitekter

Diskussionerna om vad som skulle komma efter varmbadhuset har pågått sedan det brann ner.
– Den omedelbara tanken var att det skulle byggas upp som förut, men det var svårt att göra likadant av många skäl. När de personerna som drev varmbadhuset lämnade så fanns det ingen riktig eldsjäl som ville jobba vidare på det gamla sättet med tångbad. Det kom också nya byggregler och det har tillkommit många olika spa-anläggningar i närheten som gjorde att vi fick tänka om, säger Åsa Ragnarsson som också är med i föreningens projektgrupp för det nya havsbadhuset.

Förra hösten bestämde sig föreningen för att lägga ner planerna på att bygga ett nytt varmbadhus och i stället tänka nytt.
– Vi har en plats alldeles vid havet som är helt magisk, kanske den vackraste platsen i Torekov. Vi ville skapa ett ställe där människor möts och med kopplingar till rekreation. Till sist landade vi i en bastu och kallbad, säger Anna Löwenhielm.


Anna Löwenhielm och Åsa Ragnarsson från Torekovs- turist och badförening tycker att det nya havsbadhuset hamnar på Torekovs kanske vackraste plats.


– Vi har hämtat mycket inspiration från Helsingborg och deras kallbadhus, säger Åsa Ragnarsson.

Christer Lundberg på Klarblå arkitekter erbjöd sig att skissa på en ny byggnad, helt ideellt.
– Vi vill att det ska vara en enkel byggnad med mycket naturmaterial och miljövänligt. Vi ville också att byggnaden skulle smälta in i omgivningarna och kunna hålla i flera generationer, säger Åsa Ragnarsson.

Resultatet blev två huskroppar som binds samman med en relaxavdelning. Den ena byggnaden kommer att bli en bastu med omklädningsrum och plats för 20 personer. Den andra ska bli en samlingslokal som allmänheten ska kunna hyra.
– Där ska finnas ett litet pentry så att man kan ta med mat eller catering för en fest, dop eller ett barnkalas kanske. Det finns inte så många samlingslokaler i Torekov och det är också ett sätt att göra lokalen tillgänglig för alla.

Själva kostnaden för projektet beräknas till sju miljoner.
– Vi har 3,4 miljoner som vi fick i försäkringspengar från branden, men resten kommer vi att behöva samla in. Varje litet bidrag är värdefullt och varje krona räknas, säger Åsa Ragnarsson.


Visionen för Torekovs havsbadhus är en mötesplats som ger mer liv i byn året runt. Foto: Klarblå arkitekter


De hoppas att föreningen kommer att få ihop hela kapitalet utan att låna men därefter behöver intäkterna bära de löpande kostnaderna.
– Vi vill att alla Torekovsbor ska känna att det här är ett ställe man kan gå till, det ska inte bli någon exklusiv klubb, och vi funderar just nu på hur man kan få till det. Det lutar åt en modell där vissa tider blir billigare medan man kanske måste ta bättre betalt under helgerna i juli, det tror jag alla har en förståelse för. Blir det överskott så kommer det att gå till andra aktiviteter som vår föreningen håller i, säger Åsa Ragnarsson.

Projektgruppen håller just nu på att söka bygglov för planerna. Förhoppningen är att börja bygga efter sommaren i år och att huset kan stå klart innan sommaren 2024.

När föreningen höll ett möte för allmänheten under mellandagarna blev det stor uppslutning och då väcktes även frågan om en brygga.
– På sikt hoppas vi få till det också, så att det blir enklare kan ta sig ner i havet från bastun. För att det ska bli verklighet behövs bland annat en vattendom så det ligger lite längre fram i tiden, säger Åsa Ragnarsson.

Både Åsa och Anna hoppas framför allt att ett nytt havsbadhus kan bidra till mer verksamhet året runt i Torekov.
– Vi hoppas också att det verkligen blir en träffpunkt för alla i byn, säger de.