Klik venligst
BÅSTAD 2024-05-14 KL. 19:00

Båstadfamiljen kollar sonen i hockey-VM

Av Per Brolléus

Från Båstad till tjeckiska Ostrava. Pappa Micke, mamma Mia, storebror Joel och lillebror Tom är på plats för att kolla hockey-VM där mellangrabben Linus är en av stjärnorna i Tre Kronor.
– Man får ju nypa sig i armen. Min pajk spelar med de allra största NHL-stjärnorna. Det tro fasen vi var tvungna att åka, säger en sjudande glada pappa Mikael Emmet Johansson.

Båstadfamiljen kollar sonen i hockey-VM
Familjen Johansson i Ostrava. Joel, Tom, Linus, Mia och Mikael. Foto: Privat

Familjen kommer från småländska Ljungby, men för hockeyspelaren Linus så är det Båstad som varit mittpunkten varenda sommar sedan familjen skaffade sommarstuga i Hemmeslöv. Efter några år såldes stugan och Mia och Mikael, som man måste kalla Emmet för att folk ska veta vem han är, flyttade till Hagagatan och blev Båstadbor på heltid.

Sonen Linus, till vardags lagkapten i Färjestad, har precis köpt en lägenhet i Borgen och lär hänga i Båstad i sommar så fort han och flickvännens dotter är född.

Men tillbaka till det som händer nu, ishockey-VM i Tjeckien där Tre Kronor har fått med sanslöst starka namn från NHL.

– Det var för jäkla kul när vi träffade Linus dagen efter Polen-matchen och Erik Karlsson kommer fram och minns namnen på hela familjen och snackade med yngste sonen Tom. Erik lirade ju i Troja/Ljungby J20 samtidigt som Linus och bodde ett tag hemma hos oss.

Sejouren i Troja blev inte så långvarig för superstjärnan Erik Karlsson som gick hockeygymnasiet i Ljungby. Han blev, påpekar undertecknad journalist, utslängd ur klubben eftersom han inte brydde sig det minsta om skolan. Han skulle bli hockeyproffs och behövde inte lära sig om algebra eller periodiska systemet, menade Erik. Han blev världens bästa hockeyback.

Linus Johansson i segermatchen mot USA i Hockey-VM i Ostrava. Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

Utöver Polenmatchen har familjen Johansson från Båstad sett även premiären mot USA och pappa Emmet är överlycklig över det han ser sonen göra på isen.

– Han är ju helt otrolig som för det första tar en plats i det här superlaget. Och han gör det bra. I SHL vet ju alla att han är en fruktansvärt jobbig jäkel att möta samtidigt som han är en ledarfigur av stora mått – och ovanpå det så är han den mest ödmjuka av alla ödmjuka som finns.

– Vet du vad han gjorde när vi träffade honom ihop med alla de andra spelarna och deras släktingar?

– Nej?

– Han rusade fram till Mia och gav henne en stor puss på munnen. Det gjorde ingen annan på sin morsa. Linus är ett unikum, jublar pappa Emmet.

Just nu är familjen hemma i Båstad igen, men med tanke på den otroligt höga nivån Tre Kronor förfogar över så kommer åtminstone Emmet och Mia åka ner till slutspelet igen.

– En sån här chans får man inte missa. Det kan mycket väl bli VM-guld MED VÅR SON I LAGET. Per, fatta hur stort det är!?